Millet tasarruf sihirbazı oldu

Ekonomi büyüyor denilse de dargelirli vatandaşın bütçesi habire küçülüyor. Halk ay sonunu getirebilmek için İcatlar geliştiriyor.

 

Ankara Ticaret Odası nın (ATO), dar gelirlinin market alışverişinden su tüketimine, kozmetikten sağlığa kadar günlük yaşamında tasarruf için başvurduğu yöntemleri araştırdı. ATO nun Yadigar Hanım ın Tasarruf Formülleri araştırmasına göre, dar ve orta gelirliler daha ucuz bir hayat için ilginç ve yaratıcı formüller üretiyor. İşte o formüllerden bir kaçı;

 

SPORU PARKTA YAPIYOR

Araştırmaya göre dar gelirler, spor salonuna gitmek yerine, parklarda ya da yürüyüş parkurlarında sporunu yapıyor. Sinemaya gitmek yerine TV de dizi izliyor, korsan DVD satın alıyor ya da internetten film indiriyor. Kaset ya da CD satın almak yerine müzik parçalarını da internetten indiriyor. İkinci el ya da korsan kitap okuyor.

 

EV YAPIMI SELÜLİT KREMİ

Kişisel bakım ve kozmetikle ilgili sihirli ve ucuz formüller kadınlar arasında kulaktan kulağa hızla yayılıyor. Evde doğal yöntemlerle vücut ve cilt bakımı yapmak, internet sitelerinde dolaşan reçetelerin de yardımıyla yaygınlaşıyor.

 

TAMİRCİ ÇAĞIRMIYOR

Bozulan musluk için tamirci çağırmıyor, kendisi tamir ediyor. Evini kendisi boyuyor. Otomobilini kendisi yıkıyor. Ayakkabılarını kendisi boyuyor. Kazak, atkı, bere, şal gibi giysi ve aksesuarlarını kendisi örüyor. Turşu, salça, reçel gibi yiyecekleri marketten almak yerine kendisi yapıyor.

 

HEDİYEYİ HEDİYE EDİYOR

Sevdiklerine özel günlerinde hediye alması gerektiğinde, kendisine daha önce gelen beğenmediği ya da ihtiyacı olmadığı için kullanmadığı hediyeyi hediye ediyor. Kendisine gelen hediyelerin ambalajlarını atmayıp yeniden kullanıyor.

 

PETEKLERİ KAPATIYOR

Ev alırken ya da kiralarken daha iyi ısınan ara katları tercih ediyor. Sadece kullandığı odaları ısıtıyor. Kullanılmayan odaların kalorifer peteğini kapatıyor. İşe giderken kombiyi kapatıyor ya da en düşük ısıda çalıştırıyor.

 

ÜTÜNÜN KENDİ ISISI

Elektrik ve su faturaları da aile bütçesinde önemli yer tutuyor. Yadigar Hanım , elektrik ve su faturalarını hafifletmenin çeşitli yollarını deniyor. Beyaz eşya alırken az enerji tüketen ürünleri tercih ediyor. Bulaşık ve çamaşır makinasını tamamen dolmadan çalıştırmıyor. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanıyor. Çamaşırlarını toplu olarak ve nemli iken ütülemeye çalışıyor. Ütülenecek çamaşırların bitimine birkaç parça kalınca fişi prizden çekiyor, son parçaları ütünün kendi ısısı ile ütülüyor.

 

PAZARLIK EDİYOR

Alışverişte satış fiyatları sabit olan mağazalar yerine pazarlık yapabileceği dükkanları tercih ediyor. İhtiyacı dışında mal satın almamak için, alışverişe elinde liste ile çıkıyor. Giysilerini sezon sonunda indirimli olarak satın alıyor. Markalı giyim firmalarının indirimli, defolu ya da seri sonu ürünler sattıkları outlet mağazaları tercih ediyor. Kiloyla kumaş alıp giysilerini terziye diktiriyor.

 

SABUNLARI RENDELİYOR

Biriktirdiği küçülmüş sabunları kurutup rendeleyerek temizlikte kullanıyor. Diğer temizlik maddelerine göre daha ucuz olan arap sabununu tercih ediyor. Eskiyen tişört, atlet, havlu ve çarşaflardan toz bezi yapıyor. Bulaşıkları yıkamadan önce kaba kirini çöpe iyice sıyırıyor ya da bir kabın içerisine doldurduğu suyla “kabasını alıyor . Bulaşık makinası tuzu yerine marketlerde satılan ve turşu yapımında kullanılan kalın tuzu, parlatıcı yerine sirke, deterjan yerine arap sabunu kullanıyor.

 

TELEFON YERİNE MSN

İkinci el cep telefonu alıyor. Gerekmedikçe telefonla konuşmuyor, konuşmak zorunda kalırsa sohbeti kısa tutuyor. İnternetten sohbeti tercih ediyor.

 

TABANA KUVVET

Artan benzin fiyatları, otomobili olan vatandaşları tasarrufa zorluyor. Otomobilini zorunlu olmadıkça kullanmayan Yadigar Hanım , ulaşım için farklı ALTERNATİFLER geliştiriyor. Trafiğin daha rahat olduğu bir kentte yaşıyorsa, ulaşımda otomobil yerine mobilet ya da bisikleti tercih ediyor. İşyerine yürüme mesafesinde olan yerlerde ev tutmaya çalışıyor. İşe otomobille gitmek yerine yürüyerek gidiyor. İşyeri ile evi arasındaki mesafe uzunsa, işyerinin yakınından arabası ile geçen arkadaşlarıyla gidip geliyor. İşyerinin servisi varsa, otomobilini kullanmıyor.

 

ERKEN REZERVASYON

Tatilde otel ya da pansiyonda kalmak yerine eş-dostun yazlığında tatil yapıyor. Yazlığı olan tanıdığı yoksa Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim gibi fiyatların daha uygun olduğu aylarda tatile çıkıyor. Ucuz olduğu için tatil rezervasyonunu aylar öncesinden ya da yurt dışı üzerinden yaptırıyor. (anka)

www.gunes.com

30.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR