Panelde gözetim mikro GES`lerin önünü kesti

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, güneş paneli ithalatına getirilen gözetim uygulamasının, küçük ölçekli güneş santrallerinin kurulumunu hızlandırmak için atılan adımları etkisiz kıldığını söyledi.

 

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, Türkiye`de güneş enerjisi alanında küçük uygulamaları artırmayı hedeflediklerini belirtti. Enerji Günlüğü`ne yaptığı açıklamada, 50 kW altı güçteki mikro GES`ler için başvuru ve yatırım süreçlerinin kolaylaştırıldığını kaydeden Çepni, bu sayede güneş enerjisi yatırımlarının tabana yayılmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Çepni, bu tip sistemlerin yaygınlaşmasının elektrik şebekesindeki kayıp kaçağı düşüreceğini, orta gerilim elektrik şebekesini de rahatlatacağını aktardı.

 

GÖZETİM, PROJEYİ SIKINTIYA SOKTU

Ancak mikro GES yatırımlarını yaygınlaştırıp hızlandırması planlanan bu projenin daha doğmadan sıkıntıya girdiğini ifade eden Çepni şöyle dedi:

 

"Biz küçük uygulamaların önünü açmak istiyorduk. Bunun için bir sürü prosedürü sadeleştirdik. Ama güneş panellerinin ithalatıyla ilgili uygulanacak yeni yönetmelikle küçük uygulamaların önü bir nevi tekrar kesilmiş oldu. Çünkü teşvikli uygulamalarda zaten ithalatta vergi yok. Mikro uygulamaların ise teşvik alma imkanı bulunmuyor. Dolayısıyla yeni uygulamadan asıl mikro GES`ler etkilenecek. Mikro GES kurmak isteyenler bunu teşviksiz yapmak zorunda. Yeni yönetmelik ise bu tip yatırımlara ilave KDV yükü getiriyor. Dolayısıyla, attığımız adımlarla mikro GES yatırımlarının hızlandırılması projesi doğmadan ölmüş olacak." Mehmet KARA

http://enerjigunlugu.net

02.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR