Van’ın Güneşi Yurtdışından Yatırımcı Çekiyor

Dünyada güneş enerjisinden elektrik üretebilme açısından sayılı yerleşim yerlerinden biri olan Van, güneş enerjisi yatırım haritasında 77 megavatla Türkiye’nin ikinci ili.

 

Türkiye’nin güneş enerjisi yatırım haritasında ikinciliği Van aldı. 77 megavat enerjiyle, güneş enerjisinden elektrik üretebilen sayılı yerleşim yerlerinden biri olan Van, güneş enerjisinde merkez haline geldi. Son iki yıl içinde Almanya ve Çin’den önemli ve büyük firmalar, güneş enerjisi üretimi konusunda yatırım yapmak için çeşitli girişimlerde bulundu. Daha önce bu yönde yatırım yapmak için iki Alman ve bir Amerika firmasının ardından dünyanın en büyük güneş enerji panel üreticisi Van’da yatırım yapmak için Van’a gelerek bir takım fizibilite çalışması yürüttü.

 

‘’Van, güneş enerjisi üretim merkezi olabilir’’

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Türkiye güneş enerjisi yatırım haritasında, 92 megavatla ilk sırada yer alan Konya’nın ardından Van’ın ikinci sırada yer aldığını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2014 yılı sonuna kadar güneş enerjisi yatırımlarına 600 megavat sınırlama koyduğunu hatırlatan Genel Sekreter Demirci, sınır olarak belirlenen 600 megavatın 27 bölge ve 38 ile yapılan dağılımında Van’ın 77 megavatla 2. Sırada yer almasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Demirci, “Van`ı bu haliyle de güneş enerjisi üretim merkezi haline getirebiliriz. Ajans olarak yaptığımız araştırmalarda, Van`ın güneş enerjisinden yıllık 9 bin megavat elektrik üretimi kapasitesiyle tarihteki adına yakışır potansiyele sahip olduğunu belirledik. Bu rakam Türkiye`nin şu anki elektrik üretiminin yüzde 8`ine denk geliyor” şeklinde konuştu.

 

Demirci, EPDK’nın tahsis ettiği 600 megavatın tamamına talip olduklarını ve Van`daki güneş enerjisi potansiyelini, yatırımcılara tanıtmak amacıyla Akdamar Adası`nda 1 yıl önce güneş enerjisi sistemi kurduklarını ifade eden Demirci, projelendirilmiş değerler üzerinde yüzde 20 daha verimli olan sistemle üretilen elektrik sayesinde, adadaki kilisenin gece aydınlatıldığını, ada üzerindeki diğer elektrik ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi. (VanEkonomist)

www.wanhaber.com

04.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR