Akü bittiğinde imdada yetişecek

Bilkent Cyberpark’ta faaliyet gösteren Ankaralı bir firma, askeri ve sivil araçlar için “Mobil Enerji ve Akü Takviye Cihazı” üretti. Güneş enerjisiyle şarj edilebilen ve taşınabilir olan sistem ile aküsü biten araçlar anında yeniden çalışacak. Soğuk havalarda aracı çalıştırma sıkıntısı da olmayacak.

 

Araçların akü sorunlarının özellikle kış aylarında ciddi seviyelere ulaştığını belirten Polat Savunma Sanayi Firması yetkilisi Özgür Polat, uzun süredir üzerinde çalıştıkları “Mobil Enerji ve Akü Takviye Cihazı”nın artık kullanılabilir olduğunu açıkladı. Sistemle ilgili bilgi veren Polat, şunları söyledi:

 

“Soğuk havalarda aküler bitiyor ve araçlar çalışmıyor. Özellikle büyük motor hacimli araçlar, dizel araçlar ve LPG’li araçlarda bu sorun sıklıkla yaşanıyor. Bu araçları başka araçlardan takviye ederek çalıştırmak da işe yaramıyor ve birçok tehlikeye ve arızaya yol açıyor. Piyasada yer alan birçok yabancı üründe bu araçları çalıştırmada yetersiz kalıyor. Yaptığımız akü takviye cihazı (Spark) ile bu sorun tüm araçlar için ortadan kaldırıldı. Askeri araçlarda da akü sorunu sebebiyle araç çalıştırma problemi yaşanmayacak. Aküsü biten araçlar, küçük bir cihazla anında yeniden çalışacak.

 

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ŞARJ OLUYOR

Spark akıllı dahili şarj ünitesine sahip. Bu ünite, cihaz bataryasını çevresel koşullar, mevcut şarj seviyesi gibi tüm etkenleri gözönünde bulundurarak kontrollü biçimde şarj işlemini gerçekleştiriyor. Böylece hem hızlı hem de güvenli şarj sağlanıyor. Cihaz şarj olduktan sonra akıllı şarj ünitesi, otomatik olarak bataryaya giden enerjiyi kesiyor. Bu sayede cihazı şarjda unutmanız halinde ortaya çıkabilecek tehlikeler önlenmiş oluyor. Cihaz ister 220VAC prizden, istenirse araç çakmak soketinden, hatta güneş enerjisinden bile şarj edilebiliyor. Cihaz tamamıyle çelik gövdeye sahip. Bu gövde elektrostatik bir boyayla kaplandı. Darbe ve hasar durumunda cihaz iç aksamı için maksimum koruma sağlıyor. Araç içinde temas olunabilecek benzin, yağ gibi sıvılardan etkilenmiyor. Çelik gövdeyle birlikte sadece 6 kilogram civarında bir ağırlıkta kolay taşınabilir yapıda.”

Meltem ÖZGENÇ

www.hurriyet.com.tr

15.01.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR