Şanlıurfa’da Ipard I Yatırımlarıyla Hayata Geçirilen 45 Tesisin Açılışı Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kırsal Kalkınma Programı (IPARD I) kapsamında Şanlıurfa’ya kazandırılan ve toplam bin 489 kişiye istihdam sağlayan 45 tesisin toplu açılışı ve IPARD II tanıtım toplantısı yapıldı.

 

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bölgede toprağa silah değil tohum ekilmesi çağrısında bulundu.

 

Bakan Çelik’le birlikte toplantıya AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gürpınar, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, ilçe belediye başkanları, AK Parti il yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı yaptı. Nazlı, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa’da ilk defa böyle büyük bir toplantı yapıyoruz. Bakanımız Faruk Çelik IPARD II projesinin startını Şanlıurfa’dan yapacak. Bugün IPARD II’nin tanıtımını da yapıyoruz. Şanlıurfa’da güzel projeler hayata geçti. Bakanımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek” diyerek Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gürpınar ise, "Sizleri bu güzel gecede Şanlıurfa’da ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. İşin ayrıca Avrupa Birliği kısmı olması da ayrıca beni mutlu ediyor. Bakanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemediler" şeklinde konuşarak IPARD’ın kırsal kalkınmadaki rolüne değindi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise, "Şanlıurfa’da çok yoğun bir şekilde gıda ile tarımla, hayvancılıkla ilgili çok önemli değerlendirmeler yaptık. IPARD’da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şanlıurfa tarıma elverişli arazileri olan adeta bir ambar gibi. Devir bilgi çağı, atalardan kalanlarla tarımda var olmak mümkün değil. Hükümetimiz de bunu göz önünde bulundurarak yatırımlar yapmıştır. Amaç, tarım ve hayvansal anlamdaki hedefleri yakalamak açısından çok önemlidir. Burada, su var, toprak var, insan kaynakları var. Devletimiz bu potansiyele de desteklerini sürdürüyor. Tüm tarımsal desteklemelerimiz 10 milyar dolarken 1 milyar dolarının Şanlıurfa’ya gelmesi çok ciddi bir değerdir. Bu kredilerin, hibelerin sisteme girmesi tarıma bakış açımızı da değiştirmelidir. Tarıma bakış açımızda mutlak bir değişim yapmamız gerekiyor. Tarım ve kırsal kalkınma için her türlü kaynağı seferber ettik. Şanlıurfa’ya 110 milyon hibe ettik" ifadelerini kullandı.

 

Hibelerde yaklaşık 6 milyar lira sağlandığını belirten Çelik, "Şanlıurfa’da yapılan projeler sayesinde bin 489 kişiye istihdam sağlandı. 2020 yılına kadar sürecek bu projeyle istihdama da ciddi bir katkı sağlanacak. Bu da Şanlıurfa için başka bir anlam ifade ediyor. IPARD kapsamında 2020 yılına kadar 100 bin kişinin istihdamı sağlanacak" dedi.

 

Şanlıurfa’da tarımın gelişmesi için 3 gündür aralıksız olarak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çelik, başkalarının ise bölgenin kalkınmasının önüne geçmek için çalışma yaptıklarını belirtti. Terör örgütünün kandırdığı gençleri de uyaran Çelik, toprağa silah değil tohum ekilmesi çağrısında bulundu.

 

Çelik’in konuşmasının ardından IPARD II projesinin kurdelesi kesilerek projeden dolayı hibe alan girişimcilere sembolik çekleri verildi.

 

ŞANLIURFA’DA TOPLAM 225 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Şanlıurfa’da 2013 yılından itibaren çıkılan çağrı ilanları sonucunda 225 proje ile sözleşme imzalandı. Bu 225 projenin toplam yatırım tutarı 124,2 milyon Türk Lirası, ödenecek destek miktarı ise 64 milyon Türk Lirası. 2015 yılsonu itibariyle 46 milyon Türk Lirası hibe ödemesi gerçekleştirilerek, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacak.

 

DESTEK VERİLEN İŞLETMELERDE TOPLAM BİN 489 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

225 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 8 sektörden projeler hayata geçirildi. Özellikle yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında Şanlıurfa’ya, 12 Milyon lirası hibe, 36 milyon Türk Lirası değerinde yatırım kazandırıldı.

 

TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik ediliyor. Bugüne kadar Şanlıurfa’da yapılan yatırımlar için 104 genç girişimci ve 16 kadın girişimci TKDK’dan hibe alarak kendi işletmesini kurdu.

 

IPARD II PROGRAMI LANSMANI

TKDK, 2020 yılın kadar uygulanacak olan IPARD II Programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktı. Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK’nın 42 il koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor.

 

IPARD II Lansman toplantılarından biri de Şanlıurfa’da düzenlendi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanıyla Türkiye’nin 42 ilinde uygulanacak olan IPARD II Programı kapsamında, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlanacağı öğrenildi. IPARD I Programında desteklenen et ve süt besiciliği, et süt su ürünleri işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yeni dönemde manda sütü, manda eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı.

 

HİBE MİKTARLARI ARTIRILDI

IPARD II programında et ve süt üretiminde hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e, arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen hibe oranı ise yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı.

 

IPARD II DÖNEMİ 1. BAŞVURULARI BAŞLIYOR

18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında, proje başvuruları, et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak - 26 Şubat 2016 tarihlerinde, et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat - 25 Mart 2016 tarihlerinde kabul edilecek.

 

Arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırımlarda ise 28 Mart - 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edilecektir. (İHA)

www.hurriyet.com.tr

18 Ocak 2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR