Albayrak: Teknoloji getirecek enerji şirketi alanı destekleriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, güneş ve rüzgar enerjisiyle ilgili ekipmanların Türkiye’de üretilmesinin önemine dikkat çekerek “Türkler, yurtdışında şirket alabilir. Teknoloji getirecek alımlara destek verebiliriz” dedi. Nükleer santral projelerinin mutlaka hayata geçirmyi hedeflediklerini vurgulayan Albayrak, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını artırmak istediklerini aktardı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin`deki temaslarını tamamladıktan sonra, seyahati izleyen Türk gazetecilere çeşitli açıklamalarda bulundu. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’un aktardığına göre, Bakan Albayrak, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde uygulamayı planladığı enerji politikalarıyla ilgili bazı ipuçları da verdi.

 

PORTFÖY ÇEŞİTLENMELİ

Berat Albayrak, güneş ve rüzgara dayalı elektrik üretiminde küçük küçük tüm yatırımların fiyat yoluyla desteklenmesini yararlı bulmadığını belirterek, "Kazanılmış hakları koruyarak model değiştirmemiz gerekiyor. Verdiğimiz desteğin güneş ve rüzgarda daha büyük yatırımları gündeme getirmesi daha doğru yöntem olacak" dedi.

 

Türkiye`nin enerjide portföy çeşitlendirmeye ve denge kurmaya ihtiyacı olduğunu belirten Albayrak, “Örneğin yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12`sini oluşturuyor. Bu düşük, artması lazım... Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak” diye konuştu.

 

YERLİ TÜRBİN VE PANEL ÜRETİLMELİ

Bakan Berat Albayrak, güneş ve rüzgar enerjisinde yerlilik oranını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarında maliyetin yüzde 25-30`u navlundan oluşuyor. Her iki alanda da yerli üretime ağırlık vermek gerekiyor. Güneş panellerinin, rüzgar türbinlerinin ülkemizde üretilmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

ŞİRKET ALIN ÇAĞRISI

Bu alanda yurtdışında şirket satın alınması arayışına girilmesi gerektiğini vurgulayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Gördüğüm kadarıyla değeri epey düşmüş şirketler var. Türk yatırımcısının gidip bu şirketleri alma fırsatını değerlendirmesi gerekir. Teknoloji getirecek satın almalara destek de verilebilir” ifadelerini kullandı.

 

İTHAL KÖMÜRE SOĞUK

İthal kömüre dayalı yeni termik santral yatırımlarına sıcak bakmadığını vurgulayan Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bizim kömür varlıklarımız genelde 1.300 - 2.000 kalori arasında değişiyor. Çin’de bir kez daha gördük. Artık 800 kalori kömürden bile rahatlıkla verimli şekilde elektrik elde edilebiliyor. Üstelik yarattığı kirlilik, doğalgaz çevrim santrallarının da altına düşüyor. Çin’de kömüre dayalı elektrik üretimi ilk sırada. ABD`de toplam kurulu kapasite içinde kömürün payı yüzde 40’larda. Biz de yerli kömüre dayalı termik santralların daha fizibıl olması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Modeller arasında alım garantisi de olabilir. Kısacası yatırımcı dostu ama devletin de kazanacağı model arayışı içindeyiz.”

 

KUŞ GÖÇ MEVSİMİNDE TÜRBİLER DURACAK

Berat Albayrak, nükleerden kömüre, rüzgardan güneşe tüm enerji yatırımlarına yapıcı eleştiriye açık olduklarını vurgulayarak, “Ancak, ideolojik, peşin hükümlü karşı çıkanları bir kenara bırakır, biz işimize bakarız” dedi. Almanya`da kuşların göç yollarında bulunan rüzgar santrallarının göç döneminde durdurulduğunu kaydederek, “Biz de bu yönde bir çalışma yapıyoruz. Kuşların göç dönemlerinde gerekirse santralın çalışması duracak" dedi.

 

KONYA ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ

Bakan Berat Albayrak, Konya’daki Enerji İhtisas Bölgesi`nin anımsatılıp, “Güneşte daha büyük yatırımlara teşvik modelini orada mı deneyeceksiniz? O bölgeyi örneğin Çin`den gelecek bir yatırımcıya verir misiniz?” şeklindeki soruya ise “Duruma bakacağız. Belki birkaç parçaya bölüp, ihale açarız. Birkaç parçaya bölünmesi halinde bile yine her biri büyük yatırım olur. Orada alım garantisi de düşünülebilir” karşılığını verdi.

 

AKKUYU`DA DEĞİŞİKLİK YOK

Türkiye`nin 3 nükleer santral projesini çok uzun sürmeden devreye almayı hedeflediklerini belirten Enerji Bakanı Berat Albayrak, üçüncü nükleer santralı üstlenecek şirket konusunda kesin kararın ne zaman verileceği sorusu üzerine “Bu yıl sonuna kadar durum netleşir” dedi. Albayrak, Rusya ile yaşanan gerilimden sonra Akkuyu`da gelinen son durumla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Akkuyu`da şu ana kadar bize ulaşmış sıkıntı yok. Tarafların yükümlülükler ve bize düşen bazı yasal düzenlemeler var. Bu birkaç ay içerisinde Meclis`in gündemine getireceklerimiz var. Piyasaların oluşması, nükleer kanunu, kıyı kanunu gibi konular var. Yine ortaya koymamız gereken raporlar söz konusu. Biz üzerimize düşenleri yapıyoruz. Resmi olarak olumsuz bir şey yok. Yükümlülüklerini herkes yerine getirdiği sürece, bu süreç nihayete erer. İş ilişkisi içerisinde yürür. Dolayısıyla Akkuyu konusunda bir değişiklik yok.”

www.enerjigunlugu.net

27.03.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR