Şehzadeler enerjisini güneşten alacak

MANİSA`nın Şehzadeler ilçesinde, yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı`nın desteğiyle "Şehzadeler Güneş Topluyor" adı altında proje hayata geçirileceği bildirildi. 1 milyon 272 bin TL`ye mal olacak projeyle 60 bin metrekarelik alan üzerine hobi bahçeleri kurulup, bahçelerin elektrik enerjisi güneş enerjisinden karşılanacağı belirtildi. Ayrıca ilçedeki bazı park ve meydanların aydınlatması içing ereken enerjinin de güneşten elde edileceği kaydedildi.

 

Şehzadeler Belediyesi`nin Zafer Kalkınma Ajansı`nın desteğiyle hayata geçireceği `Şehzadeler Güneş Topluyor Projesi`nin tanıtımı Tarihi Bedesten`de yapıldı. Tanıtıma, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, SGK Manisa İl Müdür Vekili Yavuz Kurt, belediye başkan yardımcıları ile projenin ilgili birimleri katıldı.

 

"PROJENİN FİKRİ ÇOBANDAN ÇIKTI"

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Projenin Yürütücüsü Osman İba, projenin çıkış sebebinin internette gördükleri Kırgızistanlı bir çobanın evinin aydınlaşmasını güneş paneli ile yapması olduğunu söyledi. Projenin toplam maliyetinin 1 milyon 272 bin 239 TL olduğunu ifade eden İba, "İnternet ortamında gezinirken bir Kırgız çobanın evinin elektriğiin kurduğu güneş panelinden karşıladığını anlatan bir fotoğraf gördük. Sonra bu fotoğraftan yola çıkarak bu projeyi geliştirdik. Projemizin maliyetinin 740 bin 569 TL`sini Zafer Kalkınma Ajansı hibe olarak veriyor. Geri kalan kısmını ise Şehzadeler Belediyesi karşılayacak" diye konuştu.

 

"PROJE ÇERÇEVESİNDE NELER YAPILACAK"

Şehzadeler Güneş Topluyor Projesi çerçevesinde ilk olarak Veziroğlu Mahallesi`nde 60 bin metrekarelik alan üzerine hobi bahçeleri kurulacağını belirten İba, "Kurulacak 318 hobi bahçesinde vatandaşımız kendi istediğini yetiştirip büyütecek. Ancak bu bahçelerin teraslarının ve depolarının elektrikleri üzerlerine kurulacak güneş panelleri tarafından karşılanacak. Ayrıca alan içerisine kurulacak sosyal tesisinde elektrik enerjisi güneşten sağlanacak. Proje çerçevesinde ayrıca Gençlik Parkı ile Kumludere Caddesi`nin aydınlatma lambalarının enerjileri de buralara kurulacak güneş panellerinden temin edilecek. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı`na, Ulupark`a ve Kumludere Caddeleri`ne enerjisini güneşten alan telefon şarj istasyonları kuracağız. Proje kapsamında yenilenebilir enerji konusunda okullarımızda eğitimler düzenlenecek ve liseler arasında resim, şiir, kompozisyon gibi yarışmalar düzenlenecek" diye konuştu.

 

"ÇOBANIN YAPABİLDİĞİNİ BİZ ŞEHZADELERDE YAPARIZ"

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de projenin çıkış kaynağı olan Kırgızistanlı çobanın yaptığını ilçe geneline yaymak için harekete geçtiklerini ifade etti. Başkan Çelik, "Amacımız ilçemizi yenilenebilir, çevre zarar vermeyen enerji kaynakları üretmek. Bu proje ile inanıyoruz ilçemizde yenilenebilir enerji konusuna büyük bir duyarlılık artacak. Çevreye duyarlı projeler üretmeye devam edeceğiz. Proje Mart ayında başlayacak ve hobi bahçeleri 2017 yılı sonu itibariyle hizmete girecek" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA (DHA)

www.hurriyet.com.tr

15.12.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR