Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi açılıyor …

Buğday Derneği’nin kendi öz kaynakları ile ayakta duran kırsal bir model oluşturmak ve yöresel, ekolojik ve diğer doğa dostu üretimler konusunda eğitim çalışmaları türütmek amacıyla Küçükkuyu Çamtepe’de kurduğu Çamtepe Ekolojik yaşam Merkezi 21 Mart’ta açılıyor.

 

Merkez, Buğday’ın 17 yıllık kırsal deneyimlerini yerel uygulamalara dönüştürmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda ekolojik yaşamın her alanında eğitim çalışmalarına ve ALTERNATİF yaşam modelleri oluşturulmasına hizmet edecek. Doğa dostu ve yerel malzemelerle, imece usuluyle inşa edilmiş olan merkez binasında ekolojiyle ilgili etkinlikler, kurslar, söyleşi ve atölyeler gerçekleştirilecek.

 

Açılışı sanatçı dostlarımızın katılımıyla şenlendirmek, Kaz Dağları’na notalar ve kahkahalar salmak istiyoruz. Ayrıca Çamtepe Merkezi’nde açılış programı için gönüllü emeğe ihtiyaç var. Yürüyüş organizasyonunun yapılması, bina ve çevre bakım çalışmaları, yemek pişirme, program yapma, iletişim konularında gönüllü çalışmak isteyenler yapabilecekleri işi ve bu iş için ayırabilecekleri zamanı bize haber verirlerse seviniriz.

 

21 Mart 2010, Pazar Açılış Programı

09:00 – 13:00 Doğa yürüyüşü (herkes kumanyasını yanına almalı)

13:00 – 17:00 Çamtepe Merkez açılış etkinlikleri

Açılış konuşmaları

Tanıtım

Çamtepe Merkez’in 2010 programı

Sabun yapımı

 

Açılışa katılmak isteyenler için önemli bilgiler:

Katılımcılar bölgeye geliş, konaklama ve diğer kişisel organizasyonlar ve masraflardan kendileri sorumludur. Açılış etkinliğine katılmak isteyenlerin Buğday ekibine isimlerini ve geliş gidişleri ile ilgili bilgilerini iletmesi gerekiyor. 

 

Çamtepe’ye ulaşım için aşağıdaki yönlendirmeyi takip edin:

Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezine Edremit – Çanakkale yolu üzerindeki Küçükkuyu Beldesinden gidilir. Küçükkuyu’ya vardıktan sonra Bahçedere köyüne giden yola sapılır ve Bahçedere Köyünden sonra yola devam edilir. Çamtepe binası, Bahçedere Köyünün çıkışından yaklaşık 3 km sonra yol üzerinde soldadır. Birçok büyük şehirden Küçükkuyu’ya doğru otobüsler çalışıyor. Yol İstanbul’dan yaklaşık 7, Ankara’dan 12, İzmir’den 5 saat sürüyor. Araba ile gelecekler için Çanakkale veya Balıkesir üzerinden varmak mümkün.

www.bugday.org / Şubat 2010

-.-

Çamtepe Ekolojik Yaşam Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Gösterim Merkezi

                   

AMAÇ

Kendi içinde yeterli, döngüleri tamamlanan bir yaşam mümkündür !

 

Yaşamlarımız boyunca doğa üzerinde bıraktığımız olumsuz etkiyi en aza indirebilmenin yollarını ve bıraktığımız olumsuz etkinin olumluya çevrilebileceğini göstermek;

Bu yönde çözümler oluşturmak,

Var olan çözümleri paylaşarak çoğalmasını sağlamak amacıyla oluşturuldu.

Çamtepe Ekolojik Yaşam Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Gösterim Merkezi, Buğday Derneği’nin bir grup çalışanı tarafından oluşturulmakta olan ekolojik yerleşimin bir parçası olarak hayata geçmektedir. Merkez, Dernek’le bağlantılı olarak ekolojik yaşamın her alanında, değişik hedef kitlelerine yönelik eğitim programlarına, uygulama çalışmalarına ve toplantılara ev sahipliği yapacak ve çok sayıda insanı ağırlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bütünüyle ekolojik prensiplere uygun şekilde inşa edilmiş olan Merkez, bir müze olmaktan çok, içinde sürülen yaşamla, doğa ile barışık, kendi içinde yeterli, döngüleri tamamlanan bir yaşamın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırma, uygulama, gösterim ve eğitimlerin düzenleneceği Merkez’in:

 

Geleneksel teknolojinin kullanıldığı veya sergilendiği (karasaban gibi geleneksel doğru uygulamaların yayımının yapıldığı) veya bilgisinin paylaşıldığı;

ALTERNATİF teknolojinin kullanıldığı veya sergilendiği veya bilgisinin paylaşıldığı;

Enerji ihtiyacının doğal sınırlara çekildiği ve enerjisinin yenilenebilir kaynaklarla karşılandığı;

Kullanılan her türlü malzemenin üretim süreçleri ve doğaya maliyetini açıklayan;

Mimari anlamda ekolojik kurallara uygun;

TaTuTa çiftçileri ve ziyaretçileri için doğaya uyumlu pratiklerin gösterildiği, sürekli araştırıldığı ve sergilendiği;

TaTuTa çiftliklerine yönlendirmelerin yapıldığı,

TaTuTa ev sahipleri ile ilişkinin sürdürüldüğü, bu çiftliklerin ekolojik yaşam ailesi içinde kalmasının sağlanması ve ekolojik kapasitelerinin artırılması için çalışan,

WWOOF, GEN ve ECEAT* ziyaretçileri için bir iletişim merkezi olan bir mekân olması hedeflenmektedir.

 

*Buğday Derneği TaTuTa Projesi kapsamında ECEAT (Avrupa Ekolojik Tarım Turizmi Merkezi) ve WWOOF (Dünya Organik Çiftliklerde Gönüllüler Organizasyonu)nun Türkiye’deki tek temsilcisidir. Bununla birlikte GEN Avrupa (Avrupa Küresel Ekoköyler Ağı) nın bir parçasıdır.

 

Görülesi yerler

Küçükkuyu

Mıhlı Şelalesi ve Başdeğirmen

Küçükkuyu Zeytinyağı Müzesi

Çetmibaşı Afrodit Kaplıcası :0 544 404 98 24

Zeus Sunağı

Adatepe Köyü

Yeşilyurt Köyü

Edremit

Tahtakuşlar Etnoğrafya Galerisi (Güre)

Kaplıcalar (Güre)

Antandros Antik Kenti (Altınoluk)

Assos Antik Kenti ve Behramkale Köyü

 

İletişim

P.K. 29 Küçükkuyu / Çanakkale

Ulaşım adresi: Çamtepe Mevkii Adatepebaşı Köyü yolu - Küçükkuyu / Çanakkale

Tel : 0 286 752 17 68

Faks : 0 286 752 17 67

http://camtepe.org / Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR