Almanya’nın elektrik üretiminde yenilenebilir payı yükseliyor

Yılın ilk çeyreğinde Almanya’nın elektrik üretiminde fosil yakıt ve nükleer enerji santrallerinin payı geriledi.

 

Almanya’nın elektrik üretiminde fosil yakıtlar ve nükleer enerjilerin payı düşerken, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ise artmaya devam ediyor.

 

Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW) tarafından yapılan açıklamaya göre 2014’ün ilk 3 ayında Almanya’da gerçekleşen elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 27’e yükseldi. Bu oran 2013’ün aynı döneminde yüzde 23, tamamında ise yüzde 24 seviyesindeydi.

 

Bu dönemde ülkedeki toplam elektrik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4 oranında gerileyerek 164 teravat-saat (TWh) seviyesinde gerçekleşti.

 

Kaynaklara göre bakıldığında yine geçen yılın aynı dönemine göre taş kömüründen elektrik üretimi yüzde 17.4, linyit kömüründen elektrik üretimi yüzde 19.7, doğal gazdan elektrik üretimi yüzde 19.7 ve nükleer enerji santrallerinden elektrik üretimi ise yüzde 4.6 oranında geriledi.

 

Bununla birlikte aynı dönemde yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretiminde ise önemli artış görüldü.

 

Bu dönemde güneş elektriğinden elektrik üretimi yüzde 82.5, karasal rüzgâr enerjisi santrallerinde elektrik üretimi yüzde 20.6, deniz üstü rüzgâr enerjisi santrallerinde elektrik üretimi yüzde 33.5,  biyomas santrallerinden elektrik üretimi ise yüzde 5.4 oranında artış gösterdi.

 

Yılın ilk çeyreğinde ülkede rakamsal olarak 164 TWh elektrik üretimi gerçekleşirken, bunun 41 TWh’lik bölümü linyit kömüründen, 30 TWh’lik bölümü taş kömüründen, 18.5 TWh’lik bölümü doğal gazdan,  17.4 TWh’lik bölümü karasal rüzgâr enerjisi santrallerinden, 0.4 TWh’lik bölümü deniz üstü rüzgâr enerjisi santrallerinden ve 11.2 TWh’lik bölümü biyomas santrallerinden sağlandı.

www.yesilekonomi.com

26.05.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR