Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Avusturyalı işadamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet ederek, Türkiye’nin 2020 yılına kadar 130 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

 

Her şeyin hazır, ilişkilerin de “güzel” olduğunun ifade eden Güler, yatırım atmosferinin ve istikrarın de “iyi” olduğunu söyledi.

 

Ankara-Viyana Birinci Ekonomi toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin enerji yatırımlarında çok büyük potansiyeli olduğunu belirterek, yenilenebilir enerjinin öncelikli konular arasında yer aldığını kaydetti.

 

“TÜRKİYE’NİN 2020 YILINA KADAR 130 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPMASI LAZIM”

 

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Güler, “Türkiye’nin 2020 yılına kadar 130 milyar dolarlık yatırım yapması lazım. Bunun 105 milyar doları elektrik sahasında olacak. 11 yıla bu parayı sığdırmamız gerekiyor” dedi.

 

Rüzgarda da 2020 yılına kadar 20 bin megavatlık yatırım yapılmasının hedeflendiğinin altını çizen Güler, bunun 40 milyar dolara denk geldiğini belirtti. Rüzgar tribünlerinin Türkiye’de yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Güler, rüzgar enerjisinde 35 Avrupa ülkesi arasında sonuncu olan Türkiye’nin onbirinci sıraya yükseldiğini söyledi.

 

“TÜRKİYE ENERJİ TÜKETİMİNDE ÇİN’DEN SONRA GELİYOR”

 

Boşa akan sulardan da yeni projeler üretildiğini kaydeden Güler, “Bin 600 proje başvurusu oldu. Bunları süratle devreye alıyoruz. 10 yıl alım garantisi var. Avusturya ile çalışma yapabiliriz. Onun için piyasa hazır. Avrupa’da elektrik tüketimi yüzde 1, Türkiye’de yüzde 8.5 ise artıyor. Çin’den sonra elektrik tüketiminde dünya ikincisiyiz. Bu yatırım demek, işbirliği demek” diye konuştu.

 

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline de değinen Güler, 2010’na kadar bütün çatı kiremitlerinin güneş pilleri ile değişebileceğini kaydetti. Güler, “Antalya’daki evlerin yüzde 80’ine güneş pili koysak on tane Kayseri elektriği üretilir” dedi.

 

Her şeyin hazır, ilişkilerinde “güzel” olduğunun belirten Güler, Türkiye ile Avusturya arasında “asil ilişkiler zinciri” olduğunu söyledi. Güler, yatırım atmosferinin ve istikrarın da “iyi” olduğunu kaydetti.

 

“TÜRKİYE’YE LOJİSTİK ÜST OLARAK KULLANILABİLİR”

 

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Avusturya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin memnun edici düzeye olmadığını belirterek, Türkiye’nin yatırıma müsait coğrafyası ve güçlü altyapısı ile 21’inci yüzyılın hızla yükselen ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Mete, Avusturyalı yatırımcıların Türkiye’yi lojistik üs olarak kullanabileceğine işaret etti.

 

“ORTAK ÇALIŞARAK KRİZE KARŞI DİRENEBİLİRİZ”

 

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Eyalet Bakanı Renate Brauner ise Türkiye ve Avrupa arasındaki ilişkilerin geliştiğinin belirterek, “Yaşadığımız dönem itibariyle tamamen rayından çıkmış olan ekonomi ortamından, reel ekonomiden bahsediyoruz. Bu ortamda ancak ortak çalışarak krize direnme imkanımız var” diye konuştu. 

6 Kasım 2008

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR