İstanbul a Solar Kavşak Projesi

 

Güneş enerjisiyle çalışan trafik sinyalizasyonları kurmak için oluşturulan Solar Kavşak Projesi, Atatürk Havalimanı kavşağındaki pilot uygulama ile başlatıldı.

 

AA muhabirinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Belediyeleri Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BELBİM) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, BELBİM tarafından güneş enerjisiyle desteklenen trafik sinyalizasyonlarının oluşturulması için geliştirilen Solar Kavşak Projesi nin ilk uygulaması, Atatürk Havalimanı kavşağında gerçekleştirildi.

 

Güneş enerjisiyle çalışan sistemde yarı iletken teknolojisiyle geliştirilen Solar PV paneller kullanıldı. Bu paneller yardımıyla güneş ışığından üretilen elektrik enerjisi, aynı zamanda depolanarak, sisteme geceleri ve güneşsiz günlerde de kesintisiz enerji sağlanabiliyor.

 

Yaşanacak elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek sistem, sinyalizasyon hatalarına bağlı trafik kazalarını ve tıkanıklıkları da önleyecek.

 

PROJEDEN BEKLENEN FAYDALAR

 

Solar Kavşak Projesi nin hedeflenen faydalarına değinen BELBİM yetkilileri, öncelikli yararın yenilenebilir temiz enerji kullanmak olduğunu belirttiler.

 

Alternatif enerji kaynaklarının faydalı ve gerçek bir uygulama ile kullanımını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren yetkililer, bu sistemle elektrik tasarrufunun sağlanacağını, tüketilen yerde elektrik üretilmesiyle hat kayıplarının yaşanmayacağını, elektrik şebekesinde oluşabilecek kesintiler nedeniyle trafik sinyalizasyonunun kullanım dışı hale gelmeyeceğini kaydettiler.

 

Yetkililer, solar kavşak sisteminin afet ve benzeri olağanüstü durumlarda bile çalışarak trafik akışı ve düzeninin devamını sağlayacağını ifade ettiler.

 

Solar sistemin modüler özelliğe sahip olduğuna dikkati çeken yetkililer, bu şekilde ileriye dönük olarak kavşakta bulunan sinyalizasyon dışındaki kamera, sensör ve aydınlatma gibi sistemlerin de enerji ihtiyaçlarının karşılanabileceğini vurguladılar.

 

SİSTEM KENT GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILACAK

 

BELBİM yetkilileri, bakım istemeyen, aşınan ve tükenen bir parçası bulunmayan solar sistemin ekonomik ömrünün 20 yıl civarında olduğunu belirttiler.

 

Dünyaya bir günde gelen güneş ışığının tamamının elektrik enerjisine çevrilmesi halinde tüm insanların bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabileceğine işaret eden yetkililer, Türkiye nin güneş enerjisi açısından ikinci avantaj kuşağında yer aldığını söylediler.

 

Yetkililer, pilot uygulamadan elde edilecek veriler ve tecrübe ışığında sistemin tüm İstanbul genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini bildirdiler.

10 Aralık 2008 AA

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR