Otobüs duraklarına güneş enerjisi …

İSBAK`ın akıllı durak projesi ile İstanbul`daki otobüs duraklarının aydınlatılmasında güneş enerjisinden yararlanılacak.

 

İstanbul`daki otobüs duraklarının aydınlatılmasında güneş enerjisinden yararlanılacak. İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş (İSBAK) tarafından hayata geçirilen Homojen Aydınlatmalı Akıllı Durak (HAYAD) projesi tanıtımı, İSBAK Ayazağ Genel Merkezi`nde yapıldı.

 

Akıllı durakların tanıtımını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSBAK Genel Müdürü Kasım Mutlu birlikte yaptı. HAYAD ile ilgili bilgi veren İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Bu duraklara konulan ekranlarda, otobüslerin varış süreleri, hareket süreleri, durağa olan mesafeleri görülüyor. Bu durakların enerjisi, çevre dostu olan güneş enerjisinden elde edilmektedir. Ekranda İstanbul`un trafik yoğunluğunu görebiliyorsunuz. Bu durağa gelen kişi, kaç dakika sonra otobüsün geleceğini, nerede olduğunu görebiliyor." diye konuştu. Duraklar ile otobüsler arasında da bir entegrasyonun olduğundan söz eden Topbaş, bu entegrasyonun komuta kontrol merkezi tarafından bilgilerinin alındığını ve ona göre otobüs yoğunluklarının takip edildiğini kaydetti.

 

Akıllı durakların ilk uygulamasını metrobüs hattında yapacaklarını anlatan Topbaş, projenin daha sonra genele yayılacağını dile getirdi. Topbaş, bu uygulama sayesinde vatandaşların durağa geldiğinde bir başkasından otobüsün konumu ve kalkış saati ile ile ilgili yardım almasına gerek kalmayacağını belirtti.

 

Akıllı durakların üzerlerine konulan sistem sayesinde gün boyunca depolanan güneş enerjisi ile karanlıkta durakların aydınlatması sağlanacak. Duraklara konulacak LCD ekranında o duraktan hangi otobüsün hangi saatte geçtiği, ne kadar sürede o durağa geldiği ve durağa gelmesine ne kadar zaman kaldığı gibi bilgiler gösterilecek. Aynı zamanda yolcular, İstanbul`un genelindeki trafik yoğunluğunu da aynı ekrandan izleyebilecek.

 

Akıllı duraklarda bulunan ekranlardan aynı şekilde otobüsün içinde de bulunuyor. Otobüsün içindeki yolcular, yine akıllı durakta olduğu gibi otobüsün nereye, ne kadar zamanda ve ne zaman ulaşacağını izleyebiliyor. Aynı ekrandan İstanbul`daki trafik yoğunluğu izlenebiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi trafik yoğunluğunun izlenebilmesi için cep telefonlarında da aynı sistemi hayata geçirmişti.

 

"TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI KIRMIZI IŞIK SORUNU YAŞAMAYACAK"

 

İSBAK, akıllı duraklar dışında güneş enerjisi ile çalışabilen sokak aydınlatmaları da yaptı. Güneş enerjisi sistemi ile parklarda ve sokaklar hatta sinyalizasyon sistemlerinde aydınlatmalar yapılabilecek. İSBAK`ın hayata geçirdiği bu sistemi yine İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu ile Kadir Topbaş gazetecilere tanıttı.

 

Öte yandan Topbaş, toplu taşıma araçlarını teşvik amacıyla İETT otobüslerinin kırmızı ışık sorunu yaşamayacağını söyledi. Her otobüsün içinde, yollardaki ve kavşaklardaki sinyalizasyon sistemini algılayan bir aygıtın bulunacağını aktaran Topbaş, aygıtın bulunduğu otobüs sinyalizasyona yaklaştığında kırmızı ışığın yeşil ışığa dönüşeceğini ifade etti. Bu yeni sistemle ilgili Topbaş şöyle konuştu: "Trafik ışıklarının olduğu yerlerde, kırmızı ışığın yeşile dönüşmesi toplu taşıma aracına fırsat vermesi açısından bir öncelik tanıyacağız. Otobüsler sinyalizasyonlara yaklaştığı zaman otobüsü algılamak suretiyle, kırmızı ışıkta takılmasın diye, yeşil geçiş hakkı verecek. Bunu otomatik yapacak. Araçların içersinde bütün sinyalizasyonları algılayan aygıt bulunacak ve bu aygıt sayesinde sistem toplu taşıma aracını tanımlayacak."

 

Topbaş bahsettiği aygıtı da basın mensuplarına gösterdi.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR