Güler den rüzgar enerjisi adımı …

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2020 yılına kadar Türkiye nin rüzgar potansiyelinin 20 bin megavatını kurmaya karar verdiklerini bildirdi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2020 yılına kadar Türkiye nin rüzgar potansiyelinin 20 bin megavatını kurmaya karar verdiklerini bildirdi. Güler, Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulu nda yaptığı konuşmada, enerji, çevre ve gıdanın ilişkili alanlar olduğunu, birinde dengenin bozulmasının diğerlerine de etki yaptığını anlattı.

 

Enerji alanlarında bakanlığın yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgi veren Güler, güneş enerjisi alanında büyük bir hareket başlattıklarını, Türkiye nin bu konuda diğer ülkelere örnek olabileceğini söyledi. Güler, Türkiye nin rüzgar potansiyelinin 48 bin megavat olduğunu hatırlatarak, “Bunun, 2020 yılına kadar 20 bin megavatını kurmaya karar verdik” dedi.

 

Çıkardıkları yasa ile 500 kilovata kadar istenilen her türbinin izin almadan Türkiye de kurulabileceğini dile getiren Güler, böylece tüketicilerin üretici haline geldiğini vurguladı.

 

Soruları da yanıtlayan Bakan Güler, borun doğrudan enerji kaynağı olmadığını belirterek, borla ilgili olarak katma değeri yüksek ürünlere yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

 

Güler, Nabucco Zirvesi ne katılmak üzere yarın Macaristan a gideceğini bildirerek, Türkiye nin, şu anda bu projenin bir an önce gerçekleşmesini isteyen, ülkeler arası ve ev sahibi ülkeleri, çalışmalarını bitirmesi için zorlayan taraf olduğunu belirtti.

 

Hükümetleri döneminde doğal gaz kullanan il sayısını 63 e çıkardıklarını kaydeden Bakan Güler, bu çalışmaların BOTAŞ ile yapıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

“BOTAŞ ı siz bizim gazetelerde okusanız batan, batık bir şirket, başarısız bir şirket, bir an evvel kapatılması gereken bir şirket olarak algılarsınız. Halbuki BOTAŞ, dünyanın sayılı başarılı şirketlerinden bir tanesi ve BOTAŞ şu ana kadar 1 kuruş zarar etmemiştir. Ama maalesef borç-alacak, kar-zarar meselesi birbirlerine karıştırılır ve BOTAŞ ın böyle bir kaderi vardır.”

İSTANBUL A.A. 24.01.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR