Şekerbank ve Enerji Federasyonu`ndan yenilenebilir enerjiye destek

Şekerbank, Tüm Enerji Üretici ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (Enerji Federasyonu) iş birliğiyle yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara uygun koşullarda finansman ve danışmanlık desteği sunacak.

 

Şekerbank açıklamasına göre, Banka, güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanında yatırım için federasyondan destek alacak firmalara EKOkrediyle uygun koşullarda finansman imkanı tanıyacak. Enerji Federasyonu ise birey ile işletmelere, hukuki ve teknik danışmanlık hizmeti sunacak.

 

Şekerbank iş birliği kapsamında ayrıca, federasyonla firmaları bilinçlendirici ve teşvik edici eğitim programları düzenleyecek.

 

"Yenilenebilir Enerji Finansman Yönetimi ve Kentsel ve Kırsal Alanda Elektrik Üretimi" başlığıyla gerçekleştirilecek eğitimlerde, Şekerbank çalışanlarının yanı sıra KOBİ ve işletmelerin yenilenebilir enerji konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Enerji Federasyonu yetkilileri tarafından verilecek.

 

Eğitimlerin ardından, Şekerbank ile Enerji Federasyonu belirlenen pilot bölgede güneş enerjisine dayalı yatırımların artırılması için çalışmalara başlayacak.

 

"EKOkredi ile bugüne kadar 613 milyon lira finansman desteği sağladık"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının, ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

Şekerbank`ın, sürdürülebilir kalkınma bankacılığı misyonu doğrultusunda geliştirdiği EKOkredi ile yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımları uygun koşullarda desteklediğini aktaran Yıldız, şu bilgileri verdi:

 

"EKOkredi ile bugüne kadar 69 bini aşkın kişiyi enerji verimliliği ile tanıştırdık ve yaklaşık 613 milyon lira finansman desteği sağladık. Ayrıca, 95 bine yakın bina ve işyerinin yalıtımıyla da 177 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu veya elektrik cinsinden 18,7 milyar kWh enerji tasarrufu elde edildi. EKOkredi ile 4 milyon ton karbondioksit salınımının engellenmesi sağlandı."

 

Yıldız, EKOkredi kapsamında bugüne kadar çok sayıda iş birliğine imza attıklarına da işaret ederek, gelecek dönemde enerji verimliliği yatırımlarının yaygınlaşması için yeni iş birliklerine imza atmaya devam edeceklerini dile getirdi.

 

"Yerli kaynakların kullanılması daha önemli hale geldi"

Enerji Federasyonu Genel Başkanı Osman Özbay da Türkiye`nin enerjisinin yaklaşık yüzde 73`ünü ithal kaynaklara dayalı olarak elde ettiğini belirterek, "Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığın önemli ölçüde artması ve bu bağımlılığın arz güvenilirliğini tehlikeye sokmasının yanı sıra, cari açıktaki en büyük payın enerji için dışarıya aktarılan dövizin olması gibi nedenlerle yerli kaynakların kullanılması daha önemli hale geldi" ifadelerini kullandı.

 

Birincil enerji tüketiminde, tüketimin yaklaşık yüzde 90`ının fosil yakıtlardan karşılandığını aktaran Özbay, şunları kaydetti:

 

"Türkiye`nin resmi enerji stratejisi, Cumhuriyet`in kuruluşunun 100`üncü yılı olan 2023`e kadar ülkenin dış kaynaklara olan bağımlılığını azaltacak, mümkünse sıfıra indirecek şekilde iç kaynaklardan maksimum ölçüde yararlanmayı hedefleyen bir yaklaşıma dayanmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2010-2014 Stratejik Planı`na göre de 2023 yılında elektrik üretiminin yüzde 30`unun yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi hedeflenmektedir. Bunun için yalnız hükümetlerin değil, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, hatta bireylerin üstlenmesi gereken çok önemli roller bulunmaktadır."

 

Özbay, Enerji Federasyonu ile Şekerbank iş birliğinin, Türkiye`de enerji güvenliğinin ve sürdürülebilir enerji üretiminin temel ilkesi olan enerji temininde çeşitliliğinin sağlanması açısından önemli görevleri yerine getireceğini ifade ederek, ayrıca ulusal enerji politikası oluşumuna da katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

www.timeturk.com

09.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR