Yenilenebilir, toplam enerji üretiminin yüzde 15.7’sini oluşturacak

Bloomberg New Energy Finance tarafından gerçekleştirilen analize göre, hayata geçirilen yenilenebilir enerji kapasitesinin yıllık değeri 2020 yılında iki katına çıkarak 395 milyar dolara, 2030’da ise 460 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam, 2010 yılında 195 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Bloomberg New Energy Finance tarafından gerçekleştirilen “Global Renewable Energy Market Outlook” başlıklı çalışma 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji piyasasının hacminin ulaşacağı düzeyi ortaya koymayı amaçlıyor. Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl, toplam enerji üretimi içerisindeki payı yüzde 12.6 olan yenilenebilirin payı 20 yıl içerisinde yüzde 15.7’ye yükselecek.

 

Coğrafi olarak bakıldığında ise görülüyor ki önümüzdeki üç yıl boyunca yenilenebilir enerji projelerine en fazla para harcayacak bölge, Avrupa olacak. Ancak AB ülkelerinin yaşamakta oldukları borç sorunları nedeniyle temiz enerji desteklerinde yavaş yavaş bir azalma gözlenecek. Avrupa pazarındaki büyüme, 2015 sonrası yeniden başlayacak. Bu canlanmanın tetikleyicisi ise, Avrupa Birliği’nin 2020’ye yönelik yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleştirilmesi olacak. 2014 yılında Çin, yenilenebilir enerji varlıklarının finansmanında  Avrupa’dan liderliği alacak. Çin’in yıllık harcamaları 50 milyar dolar düzeyinde olacak.

 

Gelişmekte olan pazarlarda büyüme oranı % 18 olacak

Yenilenebilir enerji pazarında en hızlı büyüme, Hindistan, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan pazarlarda görülecek. Bu pazarlarda 2010-2020 yılları arasında yıllık büyüme oranlarının yüzde 10 ile yüzde 18 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Rüzgar sektörü (offshore da dahil) genişlemeye devam edecek. Sektör 2020 yılında 140 milyar dolar, 2030’da ise 206 milyar dolar tutarında yatırım çekecek. 2010 yılında bu rakam, 82 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Yeni büyüme alanları, Avrupa offshore rüzgar sektörü ve Türkiye, Afrika ve Avusturalya gibi pazarlardan kaynaklanacak. Bu ülkelerde enerji bileşiminin çeşitlendirilmesini sağlayacak doğal kaynaklar ve enerji talebi artışı söz konusu.

 

Biyoyakıt, biyokütle ve atıkların enerjiye dönüştürülmesi alanlarında 2010 yılında 14 milyar dolar olarak gerçekleşen yatırımların 2020 yılında 80 milyar dolara çıkması ve sonraki 10 yılda bu seviyeyi koruması bekleniyor.

 

Bloomberg New Energy Finance Pazar Araştırması Yönetici Guy Turner  “Bu sonuçlar gösteriyor ki önümüzdeki 20 yılda kazananlar, Latin Amerika, Asya, Ortadoğu ve Afrika gibi yenilenebilir enerji alanında gelişmekte olan pazarlar olacak. AB, ABD, Kanada ve Çin dışındaki pazarlar yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 50’sini oluşturacaklar” diyor. Tuba İLZE

Detaylı bilgi: Bloomberg New Energy Finance

www.geleceginenerjisi.com

17 Kasım 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR