Perakendeci ’ucuz elektrik’ istedi  

 

Kendilerini ’bacasız sanayi’ olarak tanımlayan perakendeciler, enerji yoğunluğunu yüzde 10 azaltan işletmelerin, enerji giderlerinin yüzde 20’sini Enerji Bakanlığına bağlı EİE’nin karşılanmasını talep etti.

 

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, sektördeki enerjide yüzde 20’ye varan verimlilik artışı potansiyelini kullanmaları halinde, yaklaşık 300 milyon dolarlık tasarruf yaratılacağını söyledi. Isıtma-soğutma sistemleri, sensörlü yürüyen merdivenler, enerji tasarruflu ampuller ile önemli bir tasarruf sağlanabileceğini vurgulayan Oral şöyle konuştu: "Enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik tavsiye ve taleplerimizi ilgili bakanlıklara ilettik. Bu görüşmelerde ENVER kapsamında sanayi sektörüyle yapılan ’üç yıl içerisinde enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 oranında azaltan sanayi işletmelerinin anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde 20’sinin Enerji Bakanlığına bağlı EİE tarafından karşılanması’ anlaşmasının benzerinin sektörümüz için de başlatılmasını istedik. Kendi enerjisini üreten perakendecilere getirilen 500 kilovat sınırının kaldırılmasını talep ettik. Önerimize olumlu bakıldığını düşünüyoruz."

 

Bursa’da AVM’ler geç açılıyor

 

NUŞİN Oral, "Bölgesel müşterinin ziyaret sıklığına göre AVM’lerin açılıp, kapanma saatlerinin düzenlenmesi söz konusu. Bazı AVM’ler kendi şaat uygulamalarına başladı. Bursa’da örneğin daha geç açılıyor; pazar günleri öğlen açılması yönünde çalışmalar var" dedi. 

hurriyet.com.tr 21 Şubat 2009

- . -

 

Ucuz elektrik için akıllı sayaç yetmez, peki ne yapmalı?

 

Elektrik zamları tasarrufu yeniden gündeme taşırken, tüketicilerin bu amaçla aldıkları sayaçlarla ilgili önemli bir hususu ihmal ettikleri ortaya çıktı.

 

Elektriği ucuza tüketmek isteyen bazı abonelerin sadece sayaçlarını değiştirmekle yetindikleri belirlendi. Oysa, akıllı sayaçların sağladığı ucuzluktan faydalanmak için TEDAŞ a başvurulması ve tarifenin değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde dağıtım şirketi normal fiyattan ücretlendirme yapmaya devam ettiği için sayaç değişse bile fatura değişmiyor.

 

Elektronik sayaçlar, 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saatleri arası olmak üzere 3 zamanlı tarife ile çalışıyor. En ucuz tarife 22.00-06.00 saatleri arasında işliyor. Bu durumdan haberi olmayan vatandaşlar ise, "Akıllı sayaç taktım, elektriği ucuz kullanıyorum." yanılgısı içerisinde, elektriği pahalı kullanmaya devam ediyor. Yavuz Okur, 2,5 yıl önce elektrik sayacını akıllı sayaçla değiştirdiği halde, tarifeli sisteme geçemediğini yeni fark edenlerden. Bu konunun tüketiciye daha iyi anlatılması gerektiğini vurgularken, "Sayacı değiştirdim ama TEDAŞ a başvurup tarife seçmem gerektiğini bilmiyordum. Öğrenince dilekçeyle başvurdum, gece tarifesini seçtim. Şimdi faturam neredeyse yarı yarıya düştü." diyor. Türkiye nin 2000 yılından itibaren girdiği enerji darboğazından en az zararla çıkması için bir formül olarak geliştirilen ve özellikle elektrikli ev aletlerinin, işyerlerinin kapalı olduğu gece ve hafta sonlarında çalıştırılmasını öngören yönetmelik çeşitli dönemlerde değişikliğe uğrasa da işlevini sürdürüyor. Yönetmeliğin en önemli ayaklarından birini de gece ve gündüz elektrik tüketimini ayırt etmeye yarayan akıllı sayaç uygulaması oluşturuyor. Çift tarife gereği TEDAŞ tarafından kayıt altına alınan akıllı sayaçlı aboneler, elektrikli ev aletlerini gece kullanmaları durumunda daha az fatura ödüyor. Ancak bazı vatandaşların eski sayaçlarını TEDAŞ görevlilerine haber vermeden akıllı sayaçlarla değiştirdikleri, birçoğunun da sayaçlarını değiştirmelerine rağmen tarife değişikliği başvurusunda bulunmadıkları için indirimlerden faydalanamadığı ortaya çıktı.

 

Uludağ Elektrik Dağıtım şirketi Bursa İl Müdür Yardımcısı Mesut Efe, sayacını değiştirdiği halde akıllı tarifeyi kullanmayan çok sayıda abone bulunduğunu belirtiyor. Bursa daki 1 milyon 117 bin elektrik abonesinden sadece yüzde 10 unun akıllı sayaç taktırdığı biliniyor. Eski sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştiren abonelerin indirimli tarifeden faydalabilmesi için mutlaka bağlı bulundukları elektrik idaresine bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Efe, dilekçeyle başvuruda bulunulması gerektiği halde sayaç taktıran abonelerin büyük çoğunluğunun, indirimli tarifelerden nasıl yararlanacağını bilmediğini ifade ediyor.

 

Gece tarifesi faturayı yarı yarıya düşürüyor

 

Akıllı sayaçların diğer sayaçlara göre iki farkı bulunuyor. 1- Elektronik ekrana sahip olması. 2- Günün farklı saatlerinde ne kadar elektrik enerjisi kullanıldığını rapor etmesi. Analog saatlerde tüketilen elektrik bir zaman ayrımına tabi tutulmaksızın toplam bir değer olarak faturada belirtiliyor. Oysa akıllı sayaç, faturayı sabah, akşam ve gece saatleri olmak üzere tüketimi üç aşamaya ayrılmış olarak gösteriyor.

 

Mesut Efe nin verdiği bilgiye göre akıllı sayaç tarifeleri elektrik faturasını yarı yarıya düşürebiliyor. Örneğin elektrik faturası 17,94 YTL gelen bir ev abonesi, akıllı sayaçla birlikte tarifeli sisteme geçtiğinde, elektriği en ucuz tarife zamanı olan 22.00-06.00 arasında tüketirse ödeyeceği tutar 9,64 YTL ye düşüyor. Eğer tüketimini 06.00-17.00 arasında gerçekleştirirse tutar 16,85 YTL ye iniyor. Ancak elektrik en pahalı zaman dilimi olan 17.00-22.00 saatleri arasında kullanılırsa fatura 26,89 YTL ye yükseliyor. Efe, abonelere kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri önerisinde bulunarak, özellikle çamaşır makinesi, ütü, bulaşık makinesi gibi elektriği fazla tüketen aletlerin 22.00 den sonra kullanılması durumunda elektrik faturasının yarı yarıya düşürülebileceğini aktarıyor.

 

10 yılını dolduran elektrik sayaçlarının TEDAŞ tarafından yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Her ildeki dağıtım şirketi, bu çerçevede ömrünü doldurmuşların yerine akıllı sayaç takıyor. Bu arada, isteyen aboneler de seçilen tarifeye göre değişmekle birlikte yüzde 25 civarında bir tasarruf sağlayan söz konusu cihazlandan taktırabiliyor. Bunun için dağıtım şirketine başvurmak yeterli oluyor. Sayaç değişimi aboneye 23 YTL artı KDV ye mal oluyor. Bu tutar, bir sonraki faturaya yansıtılıyor.

zaman.com.tr 02/09/2008

 

KARLI, MASRAFSIZ, ALTERNATİF YATIRIM ARACI ... GES, Güneş Enerji Santralı;

Girişimciler ve Yatırımcılar için,

danışmanlık, müşavirlik, saha geliştirme, tasarım, projelendirme, fizibilite, simülasyon, mühendislik, teknoloji, ekipman, uygulama, işletme, bakım ve diğerleri ...

www.solar-santral.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com  

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR