Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kısa süre sonra İstanbul da yakıt olarak hidrojen kullanan toplu ulaşım araçlarının hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

 

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Antalya da başladı.

 

30. oturum öncesi Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile IPCC Başkanı Dr. Rajendra Pachauri birlikte basın toplantısı düzenledi.

 

Konuşmacılar Antalya da gerçekleştirilen oturumun, aralık ayında Danimarka nın başkenti Kopenhag da gerçekleştirilecek ve 2012 yılına yönelik stratejilerin belirleneceği toplantı öncesinde önemini vurguladı. Oturumun, IPCC nin 5. raporunun hazırlanmasına başlangıç oluşturacağı ifade edildi.

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye de yüzde 20 olan hidroelektrik kullanımının 4 yıl içinde yüzde 80 lere çıkarılacağını, yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar ve güneş üzerine de önemli çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi.

 

Eroğlu, özellikle trafikten kaynaklanan emisyonu azaltmaya çalıştıklarını belirterek, "Bilhassa toplu taşıma araçlarında yenilenebilir enerji kullanılmasına yönelik ciddi çalışmalar var. Kısa süre İstanbul da hidrojenli araçlar kullanılmaya başlanacak." dedi.

 

FAKİRLİK VAR OLDUKÇA KÖMÜRE DEVAM

Türkiye nin küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmesine karşın seçimler öncesinde kömür dağıtıldığı hatırlatılan Bakan Eroğlu, bunun keyfi bir uygulama olmadığına değindi. Türkiye de fakir insanlar var oldukça kömür dağıtımının süreceğini kaydeden Bakan Eroğlu, önemli olanın dağıtılan kömürün kalitesi olduğunu söyledi.

 

Eroğlu, dağıtılan kömürlerin standartlara uygun olup olmadığını sıkı şekilde takip ettiklerini kaydetti.

 

Eroğlu, Türkiye de kişi başına düşen milli geliri 15 bin dolara yükseltmeyi planladıklarını ifade ederek, "İhtiyaç kalmazsa kömür de dağıtılmaz." diye konuştu.

 

Bu yılın aralık ayında tarafların Danimarka nın başkenti Kopenhag da bir araya geleceğini, yıl sonundaki toplantıda 2012 yılı sonrası çalışmaların çerçevesinin çizileceğini anlatan Veysel Eroğlu, "Kopenhag ta Kyoto sonrası çerçeve belirlenecektir. Bu konuda geniş bir çalışma grubu oluşturulduğunu biliyoruz. Amerika küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye hazırlıklı olarak bu toplantıya girecektir. Obama nın bu konuda niyetli olduğuna inanıyorum." dedi.

 

IPCC Başkanı Dr. Rajendra Pachauri ise sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğini, dünyanın kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

 

Dünyanın durumunun kötüye gitmemesi için acilen önlemler alması gerektiğine dikkat çeken IPCC Başkanı, bunun için teknolojinin tek başına yeterli olmayacağını, insan davranışlarının değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Bu anlamda Türkiye nin önemli bir konumda olduğuna işaret eden Pachauri, "Çok güçlü bir şekilde tabiat ananın varlıklarını koruma geleneğiniz var. Türkiye laboratuar haline gelebilir. Daha fazla sel ve kuraklık yaşanacak. Su tedariğiyle ilgili koşullarda kötüleşme olacak. Sizler sürdürülebilir kalkınma için bir model olacaksınız." şeklinde konuştu.

 

OBAMA ÇEVRECİLER İÇİN DE UMUT

Değişim sloganı ile ABD seçmeninin oyunu kazanan ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama küresel ısınma ve iklim değişimleri ile mücadele edenler için de oldu.

 

ABD nin tek başına dünyadaki en önemli emisyon salınımına yol açtığını hatırlatan konuşmacılar, Obama nın ABD seçimleri esnasında küresel iklim değişikliğiyle ilgili konulardan bahsettiğini hatırlattı.

 

ABD nin iklim değişikliği ile mücadelede liderlik rolü üstlenme arzusunda olduğunu ifade eden Dr. Rajendra Pachauri, şunları söyledi: "ABD rehberlik rolü üstlenmeyi hedefliyor. Bunun için kongreyi yanına çekmesi gerekecek. Obama yönetimi bu konuda ileriye gitmeyi planlıyor. Kyoto Protokolü nün miadı dolmak üzere. Kopenhag ta ABD de de önemli bir taraf olacak."

 

Sıcaklık artışının 2 dereceyle sınırlanması zorunluluğunun altını çizen Pachauri, şunları söyledi: "En tepe seviye en çok 2015 te görülmelidir. 2020 yılına kadar yüzde 15 bir azaltma var. 2050 de yüzde 80. Böyle bir beyanda bulundular ve gerçekleştirirlerse büyük başarı olur. Emisyonların büyük bir kısmını Amerika veriyor."

( CİHAN ) 21.04.2009 zaman.com.tr  

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR