Güneş santralının altyapısı hazır …

 

ISPARTA - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, ABD’nin Afrika’da kurduğu güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin bir benzerini Isparta’da oluşturduklarını bildirdi.

 

Üçgül, YEKARUM bünyesinde güneşe yönelik çeşitli projeler yürüttüklerini, bu projelerin başında da güneşten elektrik enerjisi elde etmenin geldiğini ifade etti.

 

Yaptıkları çalışmalarda Isparta ve Antalya’nın güneş potansiyelini değerlendirdiklerini anlatan Üçgül, incelemelerinin ardından bölgenin güneşten enerji üretmek açısından önemli bir potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

 

Güneşin insanlara sunulan önemli bir enerji kaynağı olduğunu ve çevreye hiçbir zararının bulunmadığını belirten Üçgül, gelişmiş ülkelerin de güneşin bu potansiyelini görerek, bu yönde çalışmalara başladıklarını bildirdi.

 

Üçgül, bu ülkelerden birinin de ABD olduğunu, ABD’nin Afrika kıtasındaki bazı noktalarda "güneş tarlaları" oluşturduğunu bildirdi.

 

ABD’nin bulunduğu topraklarda yeterli ölçüde güneş potansiyelinin olmadığına değinen Üçgül, şöyle devam etti:

 

"Bu nedenle sistemi Afrika’ya kurdular. Ama biz yeterli potansiyele sahibiz. O zaman ne diye bekliyoruz? ABD’nin Afrika’ya kurduğu güneşten elektrik elde etme sisteminin bir benzerini Isparta’da oluşturduk. Bunu SDÜ olarak gerçekleştirdik. Türkiye’de bir ilke imza atarak, güneş santralleriyle çevreye zarar vermeden yerli elektrik üretiminin altyapısını hazırladık."

 

Yatırımcılara da seslenen Yrd. Doç. Dr. Üçgül, güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek üzere yatırımlara başlanması gerektiğini, bu konuda bilimsel altyapının SDÜ tarafından hazırlandığını bildirdi.

 

Güneş enerjisini soğutmada kullanmaya yönelik projelerinin de olduğunu anlatan Üçgül, bu sistemin özellikle klima kullanımının arttığı bölgelerde enerji tasarrufuna imkan sağlayacağını kaydetti.

 

İbrahim Üçgül, yaz aylarında klimalara aşırı yüklenmeden dolayı zaman zaman elektrik kesintileri olduğunu hatırlatarak, "Güneş enerjisini soğutma sisteminde de kullanabiliyoruz. Akışkan suyla 35-40 derece sıcaklıktaki bir ortamı 5 dereceye kadar soğutabiliyoruz. Soğutucu akışkanlar kullanıldığında da sıcaklığı eksi 18’lere kadar düşürmeyi başardık" dedi.

 

04.05.2009

Hatice ÖZDEMİR

radikal.com.tr / çevre

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR