Yenilenebilir Enerji Paneli …

TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat Coşkunkan, dünyada enerji ihtiyacının her yıl yüzde 4 artmasına rağmen, fosil yakıt kaynaklarının hızla azaldığına dikkat çekti.

 

Bursa’da, TÜGİAD ve Enerji Yatırımları A.Ş. iş birliğiyle Almira Otel’de düzenlenen " Enerji sektöründe son gelişmeler ve yenilenebilir enerji " konulu panelde, yenilenebilir enerji, Türkiye’de artan enerji talebi ve alınması gereken tedbirler tartışıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Murat Coşkunkan, dünyada enerjiye olan talebin her yıl yüzde 4 artmasına rağmen, enerji ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıt rezervlerinin azaldığını söyledi.

 

Türkiye’nin enerji talebinin karşılanmasında dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyleyen Coşkunkan, " Dışa bağımlılığın azalması için iyi bir enerji politikamızın olması şart. Özellikle bugün dünyada yaşanan ekonomik durgunluğun aşılmasında su, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmalı. Bu kaynaklar hem maliyet açısından uygun hem de çevreye zararsız. Biz de genç işadamları olarak bu alanda yatırımları artırmalıyız " dedi.

 

Türkiye’nin enerji yoğunluğu yüksek bir ülke olduğunun altını çizen ENVY Enerji ve Yatırımlar A.Ş. Proje Müdürü Fatih Ayhan, dışa bağımlılığın düşürülmesi için yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların artırılması gerektiğini söyledi. Girişimcilerin yenilenebilir enerjide uzun vadeli düşünerek yatırım yapmalarını isteyen Ayhan, şu tavsiyelerde bulundu :

 

" Yatırımcılar bu işin uzmanlarıyla çalışmalı. Plan ve hedefler uzun vadeli düşünülerek belirlenmeli. Büyük yatırımlar gerektirdiği için birçok grup birleşerek ortak hareket etmeli. Türkiye’de elektrik talebinde her yıl büyük artışlar kaydediliyor. Bunun karşılanması için yatırımların da aynı hızda artması gerekiyor. 2005-08 yılları arasında elektrik tüketimi yüzde 22 artarken, üretim ise yüzde 8 artış gösterdi. Tedbir alınmazsa üretim tüketimin altında kalacak. "

 

Yenilenebilir enerjiyle alakalı hükümetin üzerinde çalıştığı yeni kanun taslağını da değerlendiren Ayhan, teşvik fiyatlarının yeniden düzenlenmesinin öngörüldüğünü, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi için 20 yıl alım garantisi ile mekanik ve elektromekanik teçhizatta yerli katkı payı uygulamasının yürürlüğe girmesinin beklendiğini kaydetti.

 

Ayhan, güneş enerjisiyle elektrik üretme sistemlerinden fotovoltaik sistemler hakkında da bilgi verdi. Fotovoltaik hücrelerin güneş enerjisini direkt elektriğe çevirdiğini ifade eden Ayhan, bu sistemde karbon salınımı olmadığı için çevrenin zarar görmediğini belirtti. Yüksek maliyet ve düşük verim konusundaki dezavantajlar ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Ayhan, uzun vadede maliyetlerin düştüğünü ve verimin arttığını vurguladı.

 

ALTERNATİF POLİTİKALARA YÖNELMEK GEREKİYOR …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli, elektrik sektörü ve tüketimdeki eğilimde herhangi bir değişiklik olmaması durumunda, 2030 yılında genel enerji kullanımının yüzde 50 ila 60 oranında artacağına, kömür, petrol ve doğalgaz kullanımını ile nükleer enerji yatırımlarının da artacağına işaret etti. Bu yatırımların yatırımcı ve iklim açısında sürdürülebilir olmadığını belirten Dilli, " Alternatif politikalara yönelmek gerekiyor. Aksi takdirde atmosferdeki sera gazı miktarı 550 PPM seviyesine ulaşacak " dedi.

 

Bu meselenin sadece yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çözülemeyeceğini söyleyen Dilli, şöyle konuştu :  " Tüm bunların yanında karbon yakalama sistemleri oluşturulmalı, tüketim kontrol altına alınmalı, yani daha az enerji ile aynı iş yapılmalı, yenilenebilir enerji kaynakları artırılmalı. Özellikle Türkiye’nin enerji konusunda verimlilik sorunu var. Aynı işi yapmak için daha çok enerji kullanıyoruz. Türkiye’de talep artışı Çin’den sonra 2. sırada. Yenilebilir enerji desteklenmeli ve bu kaynakların kullanımı ile payının artması gerekiyor. Mevcut sürdürülemez yapı ve uygulamalar yerine yenilenebilir kaynaklardan azami ölçüde faydalanmalıyız. İthalatta kaynak, ülke ve güzergah çeşitlendirmesi, talep tarafında iyileştirme ve natif kaynaklar kullanılmalı. Yatırım ortamını iyileştirmek üzere şeffaf rekabete dayalı piyasalar yaygınlaştırılmalı. Bölgesel ve ikili iş birlikleri ile piyasalar geliştirilmeli. Enerji yoğun teknolojilerden uzaklaşarak enerji verimliliği artırılmalı. Ayrıca nükleer enerjiye yönelmek gerekiyor. "

 

yenibursa.com

12 Haziran 2009 Cuma

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR