Manavgat güneş enerjisinden elektrik üretiminde pilot bölge olacak …

Antalya nın Manavgat ilçesi, Türk - Alman işbirliği çalışmasıyla güneş paneli üretiminde Türkiye de pilot bölge olacak. Merkezi Almanya nın Münih şehrinde bulunan ve 10 ülkede güneş paneli üreten Bayerische Solar AG firması, Türkiye enerji üretimine Manavgat tan başlamaya karar verdi. Ayrıca, bu paneller kullanılarak güneş ışığından elektrik enerjisi elde edilecek.

 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Manavgat Meslek Yüksek Okul (MYO) Müdür Yardımcısı Levent Sözen in Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) adına yaptığı Ucuz Güneş Panelleri Üretimi Projesi meyvesini vermeye başladı.

 

Panel üretimi ve bu paneller aracılığıyla elektrik enerjisi üretimi konusunda MYO Müdür Yardımcısı Levent Sözen, Bayerische Solar AG Holding adına Genel Müdür Dr. Henning Fraenek ve Satış Sorumlusu Günter Ochs ön protokol sözleşmesi imzaladı. İlçede ilk güneş paneliyle elektrik üretimine Manavgat MYO bahçesinde kurdukları 15 panelle başladıklarını belirten Levent Sözen, Alman firmayla yapacakları ortaklaşa çalışmayla Manavgat ta güneşten elektrik sağlayarak enerji açığını kapatacaklarını kaydetti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nın son 2 yıldır Türkiye de natif enerji üretiminde bireysel ve firma bazında çalışma yapan bütün kuruluşlara çok büyük destek verdiğini belirten Sözen, en büyük avantajları olarak, sahil şeridinde güneşli gün sayısının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre çok yüksek olmasını gösterdi.

 

Sözen, " Güneşli gün sayısı Türkiye ye göre çok düşük olmasına rağmen Almanya güneş panelleri üretiminde dünyada lider ülke. Türk - Alman işbirliği projesi çerçevesinde yapacağımız çalışmalarla en düşük maliyette Manavgat ta güneş paneli üretimi yapacağız. Üretimde Manavgat pilot bölge olacak. Güneş enerjisinden çevreci bir yaklaşımla elektrik üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriği de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na satacağız. Bölgemizde kuracağımız güneş panelleriyle ilk etapta okul, hastane, toplu konut, ev, trafik lambası, apartman, park ve bahçelerin aydınlatılması, fabrika, villa, motel ve otellerin ışıklandırılmasını sağlayacağız. Evlerde enerji üretimiyle birlikte bütün elektrikle çalışan aletler güneş enerjisinden beslenecek. " diye konuştu.

 

Firmalarının başta Almanya nın Münih şehri olmak üzere İspanya, İtalya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Belçika, Lüksemburg da güneş paneli üretimi yaptığını belirten Bayerische Solar AG firması Müdürü Dr. Henning Franek, Türkiye pazarına Manavgat tan girmek istediklerini ifade etti.

 

Bölgede güneşli gün sayısının AB ülkelerine göre fazla olmasının yapacakları çalışmada başarı çıtasını yukarı çekeceğine dikkat çeken Franek, güneş panelinden enerji üretimi konusunda firmalarının dünyada lider olduğunu söyledi. Franek, " Güneş paneli üretiminden yıllık gelirimiz 80 milyon Euro. Bunu 5 yıl içinde 20 milyon Euro dan 80 milyon Euro ya çıkardık. AB ülkelerinde güneş enerjisinden elektik üretimi yaygın. Panelleri A dan Z ye kendimiz üretiyoruz. Manavgat ta başlayacağımız çalışma ile Türkiye de natif enerji üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun için tüm teknik ekibimiz hazır. " dedi.

stargazete.com / guncel / 25.06.2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR