İtalya’da biraraya gelen dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkelerinin liderleri dünyayı tehdit eden iklim değişikliği ve küresel ısınmayla prensipte mücadele kararı aldı. Zengin ülkeleri diğerlerinin izlemesi bekleniyor.

 

Sekizler Grubu olarak adlandırılan dünyanın önde gelen yedi ekonomisi ve Rusya, nisan ayı başında büyük bir depremle sarsılan İtalya’nın L’Aquila kentinde bir araya geldi. L’Aquila’da düzenlenen G-8 Zirvesi’nde küresel ısınma ile mücadele konusunda önemli bir adım atıldı. Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderleri, küresel ısınmanın sanayileşme çağının başladığı döneme oranla iki santigrat dereceyi geçmemesi konusunda anlaştı. Bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusunda henüz bir görüş birliği olmasa da G-8 ülkeleri hedefi koruyacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu. Ayrıca sera etkisi yaratan gazların emisyonunun 2050 yılına kadar yüzde 50 azaltılması konusunda da uzlaşma sağlandı. Sanayileşme çağının başlamasından bu yana sıcaklık 0,7 santigrat derece artmış durumda. Ancak gelinen nokta liderleri memnun etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, anlaşmayla ilgili şunları söyledi :

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Burada çok sevindirici bir gelişme söz konusu. Uzun süren mücadeleler sonrası, nihayet G-8 ülkeleri iki santigrat derece hedefini kabul etmeyi başardılar ve bu hedefle ilgili sorumluluk hissetmeye başladılar.“

 

Obama yönetiminin farkı …

G-8 ülkeleri, İtalya’daki anlaşmayla, Aralık ayı sonunda Kopenhag’da imzalanması hedeflenen İklim Anlaşması’na bir adım daha yaklaşmayı başardı. Uzlaşma, ABD yönetiminin ilk kez bu hedefi benimsemesiyle sağlandı. ABD’nin eski Başkanı George Bush’un, Kyoto Protokolü’nü imzalamamakta ısrar etmesi nedeniyle geçmişte iklim koruma konusunda önemli adımlar atılamamıştı. ABD Başkanı Barack Obama ise göreve başlamasının ardından kendi ülkesinde de iklim koruma çalışmalarına hız kazandırdı. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Obama, üç yıl içinde yenilenebilir enerji kullanımını iki katına çıkarmayı ve bu yolla yeşil iş sahaları adı verilen alan için 460 bin istihdam yaratmayı hedefliyor. İtalya’daki G-8 Zirvesi’nde de ABD’nin uzlaşmacı tavrı anlaşmaya varılmasını sağladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown varılan uzlaşmadan övgü dolu sözlerle bahsetti:

 

"Bu, G-8 ülkelerinin bir uzlaşısıdır. İlk defa böyle bir şey oldu. Resesyon gibi zor bir dönemde bile insanların geleceğe yönelmek istemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yeşil iş sahaları gelecekte ekonomik gelişmenin büyük bir parçası olabilir. Bu hedefler üzerinde uzlaşarak, dünyaya, niyetlerimizi açıkça gösteriyoruz.”

 

G8 i oluşturan Almanya, Japonya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, ABD ve Rusya’nın vardıkları uzlaşma, iklim koruma çabaları açısından büyük önem taşıyor. Çünkü küresel ısınmanın nedeni olan atmosfer kirliliği konusunda sanayileşmiş G8 ülkeleri başı çekiyordu.

 

Bildunterschrift:

İran a diyalog çağrısı

Ekonomik kriz ve İran ile yaşanan nükleer kriz konusu da zirvenin diğer önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. G-8 Zirvesi nde, İran ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm vurgusu yapılırken, füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore ise kınandı. İran ile ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yaptırımların artırılıp artırılmayacağının eylül ayında ABD’nin Pittsburgh kentinde gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi nde karara bağlanabileceğini kaydetti :

 

"Rusya da dâhil olmak üzere devletler topluluğu, İran’a bir müzakere şansı vermeye hazır. Buluşma yeri ise Pittsburgh. O zaman işlerin nasıl gittiğine ve ilerleme olup olmadığına bakacağız. Eğer o zamana kadar hiçbir ilerleme kaydedilmezse, birlikte bazı kararlar almak zorunda kalacağız.“

 

Obama’nın nükleer güvenlik zirvesi planı

Öte yandan Obama nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Mark Lippert, ABD Başkanı’nın 2010 yılı Mart ayında Washington da bir nükleer güvenlik zirvesine ev sahipliği yapmayı planladığını açıkladı. Konuyu, G8 Zirvesi’nde liderlerle akşam yemeğinde açıklayan Obama, nükleer terörizmin küresel güvenlik önündeki en acil tehdit olduğunu söyledi ve ekledi:

 

“Uluslararası toplumun Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerle müzakere etmesi ve onları Ortadoğu gibi bölgelerde nükleer silahlanma yarışıyla sonuçlanmayan bir yol izlemeye teşvik etmeleri çok önemli.”

 

AB liderleri Barroso’da anlaştı

Liderlerin yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da zirvede hazır bulundu. AB liderleri, 31 Ekim de görev süresi sona erecek olan Barroso yu, 5 yıllık bir dönem için resmen aday gösterme konusunda anlaştıklarını bildirdi. AB Komisyonu başkanlarının atanmasında Avrupa Parlamentosu nun onayının da alınması gerekiyor. Ancak Barroso nun adaylığını açıklamasının ardından Avrupa Parlamentosu ndaki Sosyal Demokrat ve Yeşiller tepki göstermişti. Zirve sırasında bir açıklama yapan Barroso, “Doğal olarak bir oylama tarihi belirlemek Parlamento’nun görevi. Onlar hazırsa ben de hazırım“

dw-world.de / 09 Temmuz 2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR