Elektriğe zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki 3 ayda elektrik fiyatlarında artış olmayacağını bildirdi.

 

Elektrik fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, bu konuda yaptıkları çalışmaların sonuçlandığını ifade etti. Yıldız,"Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı ile ortak yaptığımız çalışmalar sonunda elektrik fiyatlarında artan maliyetlere rağmen vatandaşın, sanayicinin lehine herhangi bir fiyat değişikliğine gitmeksizin gelecek 3 ayın geçirilebileceğine ilişkin kanaat oluştu. Bu ülkemiz için de enerji sektörü için de sevindirici bir haberdir. Sanayileşmeyle alakalı, büyüme rakamlarının gittikçe artmaya çalıştığı, bununla alakalı gayretlerin oluştuğu bir dönemde enerji fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş olduk" dedi.

 

Özel sektör eliyle yürütülüyor

Yaklaşık 35 milyon abone lehine bazı uygulamalar yapmaları gerektiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye`nin tamamında şu anda dağıtım hizmetlerinin özel sektör eliyle yürütüldüğüne dikkati çekti. Zaman zaman vatandaşlardan şikayetler geldiğini dile getiren Yıldız, bunlarla alakalı EPDK kararları ve bakanlığın stratejileri çerçevesinde bazı işlemler yapıldığını belirtti.

 

Faturalar nasıl ödenecek

Son olarak yüksek gelen faturaların nasıl ödeneceğiyle ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yıldız, "EPDK bununla alakalı düzenlemelerini yaptı. Eğer geçen ay gelen 100 liralık bir fatura, bir sonraki ayda 150-200 lira civarında gelmişse onun yüzde 30`undan daha fazlasını ödememe hakkı müşteriye, vatandaşa sunulmuş oluyor. Yani 130 liraya kadar ihtimal ki klimalardan dolayı veya mevsim değişikliğinden dolmayı herhangi bir güç artışı, tüketim artışı söz konusuysa vatandaşımız 130 liraya kadar olanını ödeyecek, diğer kısımlarını itirazları sonuçlanıncaya kadar ödemeyecek. Önceki uygulama şöyleydi: 200 lira gelen bir fatura varsa faturanın tamamı alınıyor, eğer ödenmiyorsa gecikme işlemi uygulanıyordu. Şimdi vatandaşımız geçmiş ayın faturasının en fazla yüzde 30`una kadar olan tutarı ödeyecek, diğer kısımlarını ödememe hakkı doğdu itirazı sonuçlanıncaya kadar. Diyelim ki itiraz etti, dağıtım şirketi karara bağladı. Haklı gerekçelerden dolayı itirazı vatandaşımızın lehine sonuçlanmışsa ödeyeceği rakam belirlenen tutarla sınırlı kalacak."

 

EPDK`nin tüketici hakları çerçevesinde yapılan bu konudaki başvuruları haklı bulduğunu ve vatandaş, tüketici lehine düzenleme yaptığını belirten Bakan Yıldız, uygulamanın bu çerçevede hazırlanan mevzuatın yürürlüğe girmesiyle başlayacağını bildirdi.

www.yenisafak.com.tr / ekonomi

27.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR