AB, ‘tasarruflu ampul’e geçiyor …

Uzun yıllar AB’nin gündemindeki yüksek enerji israfına neden olan ampullerin yasaklanması 1 Eylül’den itibaren gerçek oluyor.

 

Yeni uygulamaya göre 120 yıldır kullanılan ‘Edison ampulü’ olarak nitelendirilen klasik ampüller müzelik oluyor. 1 Eylül’den sonra 100 watt ve üzerindeki ampüller mağaza raflarından tamamen kalkacak.

 

Yüzde 80 enerji tasarruf …

Klasik ampuller, kullandığı enerjinin sadece yüzde 5’ini gereksinim duyulan ışığa dönüştürürken, geri kalan büyük bir bölümünü ısı olarak israf ediyordu. Boşa giden elektrik akımı ise milyonlarca Euro zarara yol açan karbondioksit tüketimine neden oluyordu. Modern aydınlatıcılar ise kullandığı elektrik gücünün yüzde 25’ini ışığa dönüştürüyor ve bu sayede yüzde 80’e varan tasarruf sağlıyor.

 

Sağlığa etkisi tartışması …

Enerji tasarruflu aydınlatıcıların insan sağlığına olumsuz etkisi yok. Ancak AB Komisyonu ışığa karşı duyarlı olanların enerji tasarruflu ampüllerin yaydığı ultra viyolet ışınlardan olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Işığın insan sağlığı üzerindeki etkisini araştıran Alexander Wunsch’in uyarıları şöyle: “Klasik ampül, en doğal yapay ışık kaynağı. Enerji ampülleri, doğru kullanılmadığı takdirde kalp-damar hastalıkları, diyabet, ostreopoz ve immun sistem hastalıklarına yol açabilir. Meme ve prostat kanseri riski artabilir.” Yeni ampullerin zararlı madde içerip içermediği konusunda ise  uzmanlar “Yeni ampüller oldukça zehirli özelliği bulunan civa fülminatı sayesinde çalışıyor. Ancak ampüllerdeki civanın dışarı sızma tehlikesi yok denecek kadar az.”

 

Eski ampuller ne olacak …

İlk etapta 100 ve 100 watt’ın üstündeki ampullerin her türlü üretim ve satışı durdurulacak. 2012 yılına kadar ise tüm klasik ampuller piyasadan kaldırılacak. Evlerdeki ampuller için ise halihazırda bir yaptırım yok.

hurriyet.com.tr / ekonomi / 27.08.2009

-.-

 

Tasarruflu Ampuller Meclis te …

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kanser dahil bir çok hastalığa neden olduğu öne sürülen tasarruflu ampulleri Meclis gündemine taşıdı.

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kanser dahil bir çok hastalığa neden olduğu öne sürülen tasarruflu ampulleri Meclis gündemine taşıdı.

 

Tankut, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, basında çıkan haberlere atıfta bulunarak, "Bu lambaların yanlış kullanımı halinde kalp hastalıkları, diyabet, sinir sistemi bozukluğu, göğüs ve prostat kanserine neden olabileceği belirtilmektedir. Normal ampullerin yaydığı ışınların doğal olduğunu ancak tasarruf lambalarının yaydığı ışınların kanserojen etkisi olduğu ve bu lambaların içeriğinde bulunan civanın insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırdığını ifade edilmektedir" dedi.

 

MHP Milletvekili Yılmaz Tankut şu soruları yönelterek açıklama istedi : " Bakanlık olarak tasarruflu ampullerin zararlı etkileri hakkındaki iddialar konusunda bilginiz var mıdır ? Bu zararlı etkiler hakkında hangi inceleme ve araştırmalar yapılmıştır ? Bu konularda araştırma yapıldıysa sonuçları hakkında kamuoyu bilgilendirilmiş midir ? Bu ürünün kullanılması sonucu kanserojen etkiler ve diğer hastalıklar oluşmakta mıdır ? Bu ampullerin kullanılması sonucu bu hastalıklara yakalanmış insanlar hakkında herhangi bir bilgi veya kayıt bulunmakta mıdır? Bu ampullerin kullanımı hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi ve kafalarda oluşan yoğun endişelerin giderilmesi için neler yapılması düşünülmektedir ?".

haberfx.net / 28.08.2009

 

Yılmaz TANKUT

Yılmaz Tankut, 15 Kasım 1959 da Gaziantep te doğdu. Babasının adı Mehmet Kemal, annesinin adı Sevim dir. Ziraat Yüksek Mühendisi; Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ni bitirdi. Yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nde tamamladı. Özel sektörde bilgi işlem ve program sorumlusu olarak çalıştı. Keynet Bilgisayar Anonim Şirketi nin kurucu ortağı oldu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Tankut, evli ve 2 çocuk babasıdır.

tbmm.gov.tr

-.-

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR