Aslında insanoğlu güneş enerjisini yüzyıllar boyunca ısınmak veya sıcak su eldesi basit yöntemlerle kullanmıştır. Ancak ilk kez 1839 yılında Fransız fizikçi Edmond Becquerel fotovoltaik hücre adını verdiği güneşten doğrudan elektrik üreten maddeyi bulduğundan beri güneş enerjisinden doğrudan elektrik eldesi başlamıştır.

 

Fotovoltaik hücreler genellikle silikon esaslı malzemelerden üretilmektedir. Prensip olarak üzerine düşen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine çevirme yöntemiyle çalışırlar. Silikon hücreye eklenen bor ve fosfor katmanlar sayesinde + ve – kutuplar oluşarak devre üzerinden bir elektrik akımı geçmesi sağlanır.

 

Fotovoltaik hücreler küçük hücreler olarak üretilir ve ardından birbirlerine bağlanarak istenilen güç değerlerinde paneller elde edilir.

 

Güneş panelleri genel olarak monokristal, polikristal ve ince film teknolojisi olarak 3 ‘e ayrılırlar. Bunlar sırasıyla (yaklaşık) % 16, 13 ve 6 verimliliğe sahip hücrelerdir. Bu değerler değişik ortamlarda değişiklik gösterebilen değerler olmasına karşın ortalama değerlerdir.

 

Fotovoltaik panellerden elde edilen gerilim DC gerilimdir. Dolayısıyla evlerde veya üretim tesislerinde kullanılmaları için bir inverter yardımıyla AC gerilime dönüştürülmeleri gerekmektedir. Ancak DC ile çalışan ürünler için herhangi bir invertere gerek duyulmaksızın kullanılabilirler.

 

Sisteme akü bağlanması durumunda akülerin aşırı dolmasını engellemek için sisteme şarj kontrol devresi eklemek gerekmektedir. Eğer inverter şarj kontrol ünitesi özelliğine sahip ise bu üniteye harici olarak gerek kalmayacaktır.

-.-

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR