Yeni Umut Rüzgar Enerjisi …

Rüzgar enerjisinden etkin yararlanılması ve sektörün sıçrama yapması için türbin ve ekipman da üretilmesi gerektiği belirtildi.

 

Rüzgar, enerji üretiminde Türkiye için önemli ALTERNATİFLER arasında yer alıyor. Sektör bu konuda 4 yılda büyük sıçrama sağladı. Ancak rüzgarın daha geniş kapsamlı kullanılabilmesi için türbin ve ekipman üretimine de başlanması gerekiyor.

 

Enerji, ülkeler için politika belirleyici konumunda. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynakları da büyük önem taşıyor.

 

Rüzgar da bunlar arasında yer alıyor. 4 yıl önce rüzgarla 25 megavatlık üretim yapılan Türkiye de bugünkü kurulu güç bin megavata çıktı. Hedef gelecek 4 yılda 13 bin megavata ulaşabilmek. Ancak Türkiye, türbin ve diğer ekipmanlar açısından dışa bağımlı.

 

Teknolojinin getirilerek yurtiçinde üretime başlanması, yatırımlara teşvik sağlayan devletin de elini güçlendirecek.

 

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Numan Sabit Çetin, " Teşvik rakamlarını yükseltelim tamam, bu insanlar yatırım yapsın ama, orada verilecek olan rakamın büyük çoğunluğu o teknolojinin olduğu ülkeye gidiyor. Problem bu aslında. Gitmemesi için sanayicimizin buna yatırım yapmalı " dedi.

 

İzmir de bu sektörde faaliyet gösteren bir şirket, rüzgar türbin kanadı ve direği üreterek Japonya ya ihraç ediyor. Firma sahibi Levent Kemoloğlu ise, " Sektörün kendine özgü bazı ince detayları var. Başta gelen özelliği kalite ve standartlarının çok yüksek olması ve büyük oranda da teknolojiye dayanması " değerlendirmesinde bulundu.

 

Sektör aynı zamanda yüksek istihdam sağlıyor. İzmir deki bu işletme, yüzde 10 kapasite ile çalışmasına rağmen 100 ün üzerinde işçi çalıştırıyor.

www.trt.net.tr / 06 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR