MAKİNE Mühendisleri Odası’nın (MMO) düzenlediği 4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’nda, Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından en şanslı ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekilerek, güneş enerjisinin kullanımının her alanda yaygınlaştırılması istendi.

 

6 - 7 Kasım 2009 tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirilen 4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Türkiye’nin ekonomik kriz öncesi enerji sektöründe, yüzde 75 düzeyinde ithalata bağımlı hale geldiğine dikkat çekilerek, doğal gaz ve kömürün fiyatının artmasıyla birlikte elektrik fiyatlarının da yükseldiği kaydedildi. Buna karşın Türkiye’nin, yenilenebilir kaynaklar içinde en fazla güneş enerjisine sahip olduğuna dikkat çekilen bildirgede, “Bu alandaki bilgi birikimi ve mevcut teknik alt yapımız, bu enerji kaynağını büyük bir katma değere dönüştürme imkanını önümüze koymaktadır” görüşü belirtildi. Türkiye’ye gelen güneş ışınımının sadece yüz binde ikisinden yararlanıldığına atıf yapılan bildirgede, güneş enerjili sıcak su sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla, bu alanda 3-3.5 milyar dolarlık ısıl enerji katkısı gerçekleştirileceği dile getirildi.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEKLENMELİ

Bildirgede, “ Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili mevzuat yeniden yapılandırılmalı, piyasa işleyişinde görülen aksamalar dikkate alınmalı, tüm tarafların katılımı ile ‘Yenilebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı’ ile entegre bir çerçeve yasa, yeni bir ‘Yenilebilir Enerji Destekleri Yasa Taslağı’ hazırlanmalıdır ” denildi.

 

Güneş enerjisinden elektrik üretecek tesislerde, yerli teknolojinin geliştirilmesi için teşvik ve destek verilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, güneş enerjisinin güçlü olduğu bölgelerdeki yeni binalarda güneşten sıcak su ısıtması ve ısıtma - soğutma sistemi desteğinin zorunlu olması talep edildi.

 

Bildirgede, “ İmar mevzuatında değişiklik yapılarak, yeni imar planlarının güneşten en fazla yarar sağlayacak şekilde yapılması sağlanmalı; güneşe, doğal enerjilere ve yerel ekolojik sistemlere uygun kent planları yapılmalı ” denilerek, yerleşimlerde güney cephelerin seçimi sağlanması ve tüketilen enerjiyi doğal kaynakları ve atıkları ile üretebilen mahalle ve kentler tasarlanması gerektiği vurgulandı.

 

Konutlarda doğal enerji üreten sistemlere geçilmesinin de istendiği bildirgede, toplu konutlar ve ada yapılarının güneş enerjili ve ekolojik olarak tasarlanması talebine yer verildi. Kamusal kullanıma açık ve kamu idareleri tarafından işletilen tüm açık alanlar, parklar caddeler ve sokakların güneş enerjisi ile aydınlatılarak tanıtım yapılmasının önemli olduğu da vurgulanan bildirgede, öncelikle okullar ve kentlerdeki kamu binalarında güneş sistemlerine geçilmesi gerektiği kaydedildi. (Ankara / EVRENSEL)

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR