Almanya nükleerden vazgeçmekte kararlı

Alman Eyalet Başbakanları ve Federal Başbakan nükleer enerjiye tamamen veda edilmesi konusunda uzlaşmaya vardı, 6 Haziran’a kadar yeni nükleer kanun hazırlanacak.

 

Alman Federal hükümeti ve eyalet başbakanları nükleer enerjiden vazgeçilmesi için gerekli tedbirleri belirleyecek ve nükleer santrallerin işletilme sürelerini kısaltacak yeni bir nükleer kanun konusunda uzlaşmaya vardı. Başbakan Angela Merkel, herkesin nükleer enerjiden mümkün olduğunca hızlı bir şekilde vazgeçilerek yenilenebilir enerjiye geçilmesini istediğini söyledi.

 

Eyalet başbakanlarıyla yaptığı görüşmeyi çok yapıcı bir tartışma olarak değerlendiren Merkel, elektrik ağlarının hızlı bir şekilde büyütülmesi ve yenilenebilir enerji elde etme yolları konusunda bazı farkların her zaman olduğu gibi yine ortaya konulduğunu belirtti. Muhalefet ise toplantıyı ‘hayal kırıklığı’ olarak tanımladı.

 

Federal hükümetle eyalet başbakanlarının uzlaşmaya vardığı konuların başında nükleer enerjiye son verilmesi için uygulanacak zaman planı yeraldı. Buna göre Merkel hükümetinin yürürlüğe koyduğu nükleer santrallere uzatmanın askıya alındığı moratoryum süresi dolana kadar yani 6 Haziran’a kadar yeni bir ‘atom kanunu’ hazırlanacak. Merkel, açık bir belirlemeyle nükleer santral bulunan eyalet hükümetlerine hukuki güvenliğin sağlanacağını bildirdi.

 

Başbakan Merkel 17 Haziran’a kadar yeni nükleer kanununun hem Federal Parlamentodan hem de Eyaletler Meclisinden onaylanmış olarak çıkacağını açıkladı. Bu arada Almanya’daki nükleer atık depolarının incelenmesine devam edilecek.

 

MUHALAFET MEMNUN DEĞİL

Muhalefet, Başbakan Merkel’i enerjide değişiklikte gerekli olacak harcamaları açık bir şekilde ortaya koymamakla suçluyor. Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Kurt Beck görüşmeyi ‘aşırı bir hayal kırıklığı’ şeklinde niteledi. Beck vatandaşlara daha açık ve net bilgiler verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Yeşiller’den Jürgen Trittin koalisyon hükümetinin elektrik fiyatları konusunda duvarlara ürkütücü rakamlar yazdığını, fakat çözüm önermediğini söyledi. Sol Parti Genel Başkanı Gesine Lötzsch hükümetin enerji dönüşümünün masraflarını az gelirlilerin sırtına yüklemek istediğini, enerji devlerini ise koruduğunu belirtti. Federal Maliye Bakanı Rainer Brüderle nükleerden vazgeçmenin yıllık masrafının 2 Milyar Avro’yu bulacağını bildirdi.

Dünya Bülteni / Almanya

www.dunyabulteni.net

16.04.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR