Erdoğan’a iklim için ‘Van Minüt’ çağrısı …

Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak İklim Zirvesi’ne geri sayım başlamışken, yaptığı ‘Age of Stupid-Aptallık Çağı’ adlı iklim değişikliği konulu filmle, dünya medyasını peşinden koşturan İngiliz yönetmen, Başbakan Tayyip Erdoğan’a iklim için çağrıda bulundu.

 

Tüm dünyada ünlülerin desteklediği önemli bir sosyal hareket olarak görülen, ülkemizde de 5 Ekim’de vizyona giren ‘ Aptallık Çağı’ adlı filmin kadın yönetmeni Franny Armstrong, İklim Zirvesi öncesi  ‘Başbakan Tayyip Erdoğan Kopenhag’daki İklim Zirvesi’ne katılmalı’ dedi. Türkiye’nin de iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesini hedef alan iklim için ‘ Van Minüt’ çağrısına destek veren yönetmen Franny Armstrong, verdiği mesajda şunları söyledi: ‘Sadece, Türk başbakanı değil, bu zirveye her başbakanın katılması gerekir. Eğer gitmezlerse bu hayatlarında kaçıracakları en büyük toplantı olacak ve bu bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük zirve toplantısı olacak. Başkanların bu toplantıya gitmesi lazım, gitmemeleri akıl almaz bir durum. Erdoğan gitmeyecekte ne yapacak, golf mü oynayacak?’.

 

İlk gösterimi Londra’da yapılan Aptallık Çağı adlı filmin galasına bir çok bakan ve sanatçı bisikletle gelip, güneş enerjisi ile çalışan çadırda prömiyere katılmışlardı. Aralık ayında BM gözetiminde yapılacak İklim Zirvesi öncesi tüm dünyada çok ses getiren belgesel niteliğindeki film, 2055’te tek başına yaşayan ve 2008’de çekilmiş görüntülerin arşivlerine bakarak, neden iklim değişikliğinin durdurulması için harekete geçilmediğini sorgulayan yaşlı bir adamın gözünden anlatılıyor. Tüketim, savaş, iklim değişikliği ve ALTERNATİFLER gibi 6 ana temadan oluşan Aptallık Çağı, bireysel yatırımcıların sağladığı 500 bin avroluk bütçeyle 4 .5 yılda tamamlandı.

 

İklim değişikliğine duyarlı kadın yönetmen, kurumları nasıl harekete geçirdi ?

İngiliz yönetmen Franny Armstrong, BBC, Sky gibi televizyon kanallarına röpörtaj veriyor ama zorunlu olarak. Zorunlu röpörtaj ne demek derseniz, anlatayım … Aralık ayında yapılacak İklim Zirvesi için müthiş bir proje gerçekleştiren Armstrong, yaptığı filmin tanıtımının yanısıra önümüzdeki ay yapılacak zirve için de hazırlanıyor. Filmin yapım aşamasından bugüne kadar hiç tatil yapmayan yönetmen için her saniye çok değerli. Türkiye’nin de iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesinden yana olan genç kadın, neredeyse 24 saat çalışıyor.

 

Karbon seviyesi düşük tanıtım ve galasıyla, Aptallık Çağı, Guiness Rekorlar Kitabı’na en büyük gala olarak geçerken, box officelerde bir numaralı film oldu. Dünyayı iklim değişikliği konusunda uyaran, ve ‘ Çok geç olmadan birşeyler yapmamız lazım’ diyen Franny Armstrong’un çektiği Aptallık Çağı, uydu yayınıyla dünyada yayınlanırken tarihin en büyük canlı filmi olarak da kayıtlara geçti.

 

Greenpeace Türkiye’nin ses getiren kampanya ve çalışmaları

Greenpeace Avrupa, Amerika, Asya ve Pasifik’teki bir çok ülkelerde kar amacı gütmeyen bir çevre kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmekte. İklim Zirvesi öncesi, Türkiye Greenpeace Derneği’nin başlattığı, ‘ One Minute’ imza kampanyası da bu faaliyetler çerçevesinde ses getirmeye devam ediyor.

 

Yönetmenliğini Franny Armstrong’un yaptığı başrolünü de ünlü İngiliz aktör Pete Postlethwaite’in oynadığı ‘ Aptallık Çağı’ adlı film tüm dünyada eş zamanlı olarak gösterilirken, derneğin Türkiye’deki amacı, çevre kirliliğine karşı duyarlılığı ve bilinci artırmak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Kopenhag İklim Zirvesi’ne Türkiye adına gitmesi ve alınacak kararlara imza atması için kampanya yapan Greenpeace Türkiye’nin bu ilginç kampanyasına destek vermek istiyorsanız, tek yapmanız gereken ekteki linki tıklamak: www.greenpeace.org.tr

www.hurriyet.com.tr / dünya / 04.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR