Muammer Çalışkan dan açıklama …

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, Türkiye nin bir çok ihraç malının ilaç kalıntısı ve hastalıklar yüzünden geri döndüğünü belirterek, bunun önüne iyi tarımla geçilebileceğini söyledi.

 

ATB nin Tarım İl Müdürlüğü yle birlikte düzenlediği ve Birleşmiş Milletler in 134 bin dolar hibe desteği verdiği İyi Tarım Sağlıklı Toplum Projesi nin tanıtımı yapıldı. ATB konferans salonunda yapılan toplantıda konuşan Çalışkan, dünyadaki doğal dengenin, insanlardan kaynaklanan yoğun bir ısınma ve sanayi faaliyeti süreciyle bozulduğunu ve bu durumun iklimin değişmesine yol açtığını hatırlattı.

Bu nedenle, iklim değişikliğine uyumun bir zorunluluk haline geldiğini dile getiren Çalışkan, Nil den sonra ikinci büyük havza konumunda olan Seyhan Havzası nın, Türkiye ve Avrupa nın tarımsal açıdan en verimli bölgelerinden biri olduğunu aktardı. Çalışkan, biyolojik çeşitlilik bakımından da dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan havzanın; kuru tarım, sulu tarım ve hayvancılık gibi tarımsal faaliyetlerle bölge insanına önemli katkılar sağladığına dikkat çekti.

 

Çalışkan, " İklim değişikliğinin ve gelecekte iklimsel şartların ne olacağına dair belirsizliklerin olası yıkıcı etkilerinin azaltılması, aynı zamanda da bazı bölgelerde oluşturacağı fırsatların değerlendirilebilmesi için iklim değişikliğine uyum bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bu amaçla, İyi Tarım Uygulamaları nın bölgede yaygınlaştırması çok önemli. " dedi.

 

Projenin koordinatörlüğünü yapan Kenan Boyacı ise toplantıya katılanlara proje hakkında bilgi verdi. Boyacı, proje ve çerçevesinde Seyhan Havzası Adana kesiminde İyi Tarım Uygulamaları nın yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini aktardı. Projenin; Seyhan, Çukurova, Karaisalı, Yüreğir, Sarıçam, Karataş, Pozantı, Aladağ, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerini kapsadığını ve 9 ay süreceğini aktaran Boyacı, bu süreçte 275 üreticiye, 75 tarımsal sanayiciye ve 50 ziraat mühendisine İklim Değişikliği ve Tarım , İklim Değişikliği ve Su Kaynakları , ALTERNATİF ENERJİ Kaynaklarının Kullanımı , İyi Tarım Uygulamaları ve Pazarlama gibi konularda eğitim verileceğini ifade etti.

 

Eğitim çalışmalarının yanında, aflatoksin analiz laboratuarının kurulacağını anlatan Boyacı, iklim değişikliğine uyum çerçevesinde İyi Tarım Uygulamaları nın yaygınlaştırılması sonucu; üretici, sanayici, ziraat mühendisleri arasında karşılıklı bilgi alış-verişinin, uzun dönemli işbirliğinin geliştirilmesine, toplumun bilinçlendirilmesine ve bu sayede iklim değişikliğine uyuma katkı sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

 

Toplantıya Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun, çiftçiler ve görevliler katıldı. (CİHAN) 10.12.2009

-.-

ADANA NIN COĞRAFYASI 

Adana kentinin bulunduğu Çukurova Deltası, Akdeniz kıyılarından kuzeyde Toros Dağlari nin yüksek tepelerine uzanır. Yeryüzü şekilleri bakımından farklı iki bölümden oluşur. Güneyde, il alanının yaklaşık %27 sini kaplayan alçak, sıcak ve verimli ovalar yayılır. Bunların başlıcaları, Seyhan, Ceyhan ve Tarsus ırmaklarının yüzyıllardan beri sürüklediği alüvyonlarla oluşan Çukurova Deltası (Adana Ovası olarak bilinir) ve Ceyhan ırmağının açtığı boğaz ile Adana Ovası ndan ayrılan Ceyhan Ovasıdır. İlin kuzeyi tepelikler, yaylalar ve büyük bir bölümü Toros sistemine bağlı dağlarla kaplı çok engebeli bir bölgedir. İl topraklarının yaklaşık %73 ü kaplayan bu bölümün batısında Karanfildağı (3059 m), Güzeller Tepesi (3461 m) ve il sınırının biraz dışında Demirkazık Tepesi (3756 m) gibi Orta Toros ların, Aladağlar adıyla bilinen, yer yer sürekli kar ve küçük buzulların görüldüğü en yüksek dorukları yer alır. Doğudaki dağlar, Doğu Toroslar adıyla, Kuzey-Doğu yönünde birbirine koşut ve yer yer 2500 - 3000 m yi aşan sıralar halinde uzanır. İlin kuzey ve güney bölümleri arasında yer şekillerindeki bu ayrılık iklim, bitki örtüsü, tarım etkinliklerinin niteliği, nüfus yoğunluğu, kentleşme derecesi gibi bir çok konuda farlılıklara yol açar. Denizden uzaklaştıkça karasal bir nitelik kazanan Akdeniz iklim etkisi egemendir. Adana, nüfus sayısı, yoğunluğu, artışı, kentleşme ve ekonomik gelişme hızı bakımlarından başta gelen illerdendir. Nüfus yoğunluğu, Türkiye ortalamasının iki katına yakındır (95 kişi/km²). Nüfusun yaklaşık %66 sı (1/3 den çoğu il merkezinde) kentsel; %34 ü de kırsal yerleşmelerde yaşar. Ilçe merkezlerinden kimileri (Kadirli, Kozan, Ceyhan) nüfus sayıları ve işlevleri bakımından birer orta boylu kent niteliğindedir. Adana ili, nüfus artış hızı bakımından Türkiye de 3. sırayı alır (yılda yaklaşık %0.36).Çalışan nüfusun genel nüfusa oranı %40 ın üstündedir. Bunun yaklaşık %65 i tarım, %15 işleme endüstrisi kollarında çalışır. Türkiye nin iç ve dış ticaretinde önemli rol oynayan kimi tarım ürünleri büyük ölçüde Adana da yetiştirilir. İl topraklarının yaklaşık %36 sı tarıma ayrılmıştır.

www.adana-bld.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR