Tüketim hızını düşürmezsek ...

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Acar, fosil yakıtlarının devamlı tükendiğini ve azaldığını belirterek, Eğer bu tüketim hızı değişmezse petrol için 30-40 yıl, doğal gaz için ise 100 yıl ömür”.

 

CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Acar, üniversitenin kültür merkezinde düzenlenen Temiz Enerji ve Enerji Tasarrufu konulu konferansta yaptığı sunumda, enerjinin çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

 

Enerjiye yapılan yatırımın bugün en önemli yatırım konularından biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acar, Enerji dünya gündeminin ilk sırasında. 21. yüzyılda en önemli sorunlardan bir tanesi dedi.

 

Dünya enerji gereksiniminin yüzde 86 sının fosil yakıtlardan karşılandığını aktaran Prof. Dr. Acar, şöyle konuştu : Bunlar kömür ve petrol yakıtlar. Eğer enerji politikalarında önemli değişiklik olmazsa bunun bu yüzyıl içerisinde, yani 21. yüzyıl içerisinde pek fazla değişmesi beklenmiyor. Fosil yakıtların durumuna bakacak olursak, devamlı tükeniyor ve azalıyor. Eğer bu tüketim hızı değişmezse petrol için 30-40 yıl, doğal gaz için ise 100 yıl ömür biçiliyor. Kömür için bu miktar biraz daha fazla, ülkelere göre değişiyor.

 

Dünyadaki fosil yakıtları rezervleri ve küresel ısınma gibi çevreye verdiği zararlarla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Acar, ALTERNATİF enerji kaynaklarına geçilmesi gerekir. Yani küresel ısınmayı önlemenin en önemli tedbirlerinden bir tanesi bu olsa gerek. Dinlenebilir enerji kaynakları için kullanım alanı oluşturalım. Yakıt tüketiminin fazla olduğu alanlarda araştırma faaliyetlerini yoğunlaştıralım dedi.

 

ALTERNATİF enerji kaynaklarıyla ilgili de bilgilendirmeler yapan Prof. Dr. Acar, Türkiye de enerji ihtiyacı günden güne artıyor. Dolayısıyla zaten birincil enerji kaynaklarımız sınırlı, yenilenebilir enerjiden de fazla faydalanamıyoruz. O halde mevcut olan enerjimizde tasarruf yapmak zorundayız diye konuştu.

 

ENERJİ TASARRUFUNDA ISI YALITIMI

CÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Buyruk ise enerji tasarrufu ve bu tasarrufta binalardaki ısı yalıtımının önemine vurgu yaptı.

 

Enerji verimliliğinde en önemli faktörün öncelikle enerji tasarrufu olduğunu bildiren Doç. Dr. Buyruk, Türkiye de binaların yetersiz yalıtımının enerji maliyetinin yılda yaklaşık 5 milyar TL civarında olduğu ifade ediliyor. Yani binalarımızın yeterince yalıtılması durumunda bu 5 milyar TL havaya uçacağına bina sahiplerinin cebinde kalacaktır diye konuştu.

 

Konferansı Sivas Vali Yardımcısı Kemal Şahin, CÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ve bazı kurum yetkilileri de izledi.

AA / 25.12.2009

-.-

SİVAS Hakkında

İklim :

Sivas Çevre illere göre kendine has bir iklim karakterine sahiptir. Çevresine göre bir mikroklima iklim bölgesindedir. Bu özelliği sağlayan temel faktörler şunlardır;

 

a) Çevre illere göre daha yüksek oluşu

b) Kuzey rüzgarlarına açık oluşu

c) Engebeli bir yapıya sahip oluşu

d) Yıl içinde değişen basınç farkı

e) İl topraklarının farklı coğrafi bölgelerde yer alması

 

Sivas’ta aralarında küçük farklar olmakla birlikte ana hatlarıyla karasal iklim görülür. Yazları çok sıcak ve kurak olup, yaz mevsimi oldukça kısadır. Kış ayları ise soğuk, uzun ve kar yağışlıdır.

 

Sıcaklık :

Sivas İç Anadolu Bölgesi’nin en soğuk ilidir. Kış ayları dondurucu soğuk olup, kış ortalama sıcaklığı 0 C civarındadır. En soğuk ay ortalaması -4C olup, zaman zaman -36.4 C ‘ye düştüğü görülmüştür. Yaz aylarında sıcaklık genellikle 19 C üzerindedir. Ancak sıcaklığın 38C’yi aştığı görülür. Buradan da anlaşılabileceği gibi yıllık sıcaklık farkı 74 C gibi büyük bir fark gösterir. Sıcaklık değerlerinin 0 C altında düştüğü gün sayısı ortalama 132 gündür.

 

Yağışlar :

Karasal iklim özelliğine sahip olan Sivas’ta; yağışlar kış, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Yazları genellikle kuraktır. Yıllık ortalama yağış miktarı 420 mm.dir. Yağışların %22’si sonbahar, %36’sı ilkbahar, %32’si kış ve %10’luk bölümü yaz aylarında düşer. Kış aylarında sıcaklığın düşük olması nedeniyle yağışlar genellikle kar şeklinde diğer mevsimlerde yağmur şeklindedir. Yağışlı gün sayısı(Kar yağışları dahil) 105’tir. İlkbahar sonu yaz başlarında dolu yağışları da görülür. Dolu yağışlı gün sayısı ortalama 4 gündür. Kar yağışlı gün sayısı ortalama 30 gün olup, kar kalınlığı 20 cm civarındadır.

 

Basınç ve Rüzgarlar :

Sivas çevresinde ortalama basınç 653.2 milibardır. En düşük basınç 634 milibardır. Sivas yaz aylarında bir alçak basınç merkezi olduğu için özellikle kuzey sektörlü rüzgarlara açıktır. Yıl içinde Sivas yöresinde esen rüzgarların % 19.3’ünü kuzeybatıdan esen karayel, % 16.8’ini Kuzeydoğudan esen poyraz, %18.1’ini kuzeyden esen yıldız, kalan bölümünü ise muhtelif rüzgarlar oluşturur.

www.sivas.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR