2013`de sulamaya 4 milyar harcanacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sulama yatırımlarının yüksek katma değer sağlayan, kısa zamanda geri dönüşü olan yatırımlar olduğunu belirterek, Silvan Projesi yatırımının 6 yılda kendini amorti ettiğini söyledi.

 

Türkiye`de yıl sulama için yapılan harcamalar hakkında da bilgi veren Bayraktar, "2013`de sulamaya 4 milyar harcanacak." dedi.

 

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Silvan Projesi kapsamında Silvan Barajı, Ambar Barajı, Pamukçay Barajı ve Silvan İletim Tüneli Projelerinin tamamının tamamlanması için gereken paranın 6 milyar lira olduğunu belirtti.

 

Bayraktar, 2016 yılında tamamlanması hedeflenen bu projenin, tam olarak faaliyete geçtiğinde, 1 milyon 930 bin dekarı cazibeli sulama olmak üzere toplamda 2 milyon 450 bin dekar alanı sulayacağını ifade etti.

 

Projenin faaliyete geçtiği zaman 880 milyon lira sulamadan, 120 milyon lira da enerjiden gelir sağlanacağını kaydeden Bayraktar, "Silvan Projesi yılda 1 milyar lira gelir sağlayarak kendisini 6 yılda amorti edecek.” bilgilerini verdi.

 

SULAMAYA 4 MİLYAR LİRA

Bayraktar, küresel ısınma nedeniyle, kuraklığın etkisini artırdığına dikkat çekerek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması gerektiğine işaret etti.

 

Aksi takdirde tarım alanlarında, sıcaklığın artmasıyla sulamada sıkıntı yaşanılacağı vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “2013 Yılı Yatırım Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Ekinde; toplam 189 sulama projesi yatırımı olduğu belirtilmektedir.

 

Yatırım programında yer alan 189 sulama projesinin toplam yatırım tutarı 79 milyar 915 milyon 72 bin lira, bunun 35 milyar 224 milyon 317 bin lirası harcandı. 2013 yılında harcanacak tutar ise 4 milyar 21 milyon lira düzeyinde olacak. Devletimiz sulama yatırımlarına önemli miktarlarda kaynak aktarsa da bu durum yeterli olamamaktadır.

 

Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilecek olan 8,5 milyon hektar tarım arazisinin, yaklaşık 5,61 milyon hektarı sulamaya açılmıştır. Geri kalan 2,89 milyon hektarın da biran önce sulamaya açılması ve bunun için gerekli olan sulama tesislerinin yapılması, tarımsal üretimde ihtiyacın karşılanması ve sanayinin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından oldukça önemli ve zorunlu olduğu açıktır. Ne yapılıp edilmeli, suya hasret 2,89 milyon hektar arazi, bir an önce suyla buluşturulmalıdır."

http://ekonomi.haber7.com

15.09.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR