İşletme Mühendisliği Kulübü

Çevre Dostu ve Yenilikçilik Odaklı Projeleri Çağırıyor

 

Nasıl Projeler Arıyoruz?

İşletme Mühendisliği öğrencileri olarak mühendislik altyapısıyla donatılmış yöneticiler olmak üzere yetiştiriliyoruz. Buradan yola çıkarak mühendislik tabanı olan, rekabette bir adım öne çıkabilecek ve de küresel çevre sorunlarını en aza indirgeyen/ortadan kaldıran yenilikler içeren projeleri yarışmamıza davet ediyoruz.

 

Yarışmamızda yarışacak projelerin ön eleme aşamasına girebilmesinin tek şartı projelerin “Yeşil İnovasyon” - teknoloji ve yenilikçilik odaklı, çevreye katma değer sağlayan yaratıcılık - içermesi olacaktır. Ancak projenizin bir iş planının bulunması finale kalmanız durumunda bir araya geleceğiniz sanayi kurulumuzla olan görüşmenizde sizi bir adım öne geçirecektir.

 

Türkiye nin her bir yanında tanıtımını yaptığımız bu yarışmanın bir amacı da farklı üniversitelerin farklı kurum kültürlerinde yetişmiş öğrenci arkadaşların projelerinin bir araya gelmesidir.

 

 “Yeşil İnovasyon”  -  “Gelecek, senin fikrinle yeşerecek” sloganıyla yola çıktığımız bu yarışma için hazırlayacağınız projelerinizin hangi alanlarda yenilik içerebileceğinin birkaç örneğini aşağıda görebilirsiniz.

 

·         Geri Dönüşüm

·         Yeşil Tasarım

·         Ulaşım Sorunlarına İnovatif Çözümler

·         Enerji Verimliliği

·         Organik Tarım

·         İklim Değişikliğine Alternatif Yaklaşımlar

·         Yeşil Mimari

·         Temiz Teknoloji

·         Alternatif/Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı

·         Pazarlamada Yeşil İnovasyon Uygulamaları

·         Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı

 

Yukarıda bahsedilen konular proje haline dönüştürülürken işin inovasyon boyutu unutulmamalıdır. Yapacağınız projenin çevresel sorunlara çözüm sunan bir yenilik veya icat olması yeterli değildir, bunlarla beraber aşağıdaki avantajları da sağlaması gerekmektedir:

 

·         Rekabet üstünlüğü sağlaması

·         Maliyetlerin azaltılması ve ekonomik getiri sağlanması

·         Yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesiyle çeşitliliğe gidilmesi

·         Ürün ve hizmet kalitesinin artırılması

 

İş Planında Olması Gereken Başlıklar

  • Konu – Yeşil İnovasyon içeriği
  • Özet
  • İşin detayları – Teknik detaylar
  • Hedefler
  • Yönetim ve Personel bilgileri
  • Pazar Araştırması ve Analizi
  • Pazarlama Planı
  • Fiyat Belirleme
  • Satış Tahmini
  • Kar Zarar Tahmini
  • Nakit Akışı Tahmini
  • Denge Çizelgesi
  • Varsayımlar
  • Risk Tahmini

 

PROJE YARIŞMASI ESASLARI 

AMAÇ

Yarışmanın temel amacı, ülkemizdeki nitelikli ve gelecek vaat eden beyinlerin yenilikçi projelerini desteklemek ve bu projeleri hem ekonomik bir değere dönüştürmek hem de çevreye katma değer sağlamak isteyen girişimci üniversite öğrencilerinin çalışmalarına yardımcı olmaktır.

İşletme Mühendisliği Kulübü öğrencileri bu amaçla son on yıldır bilimsel bir kongre olan Yönetim Bilimleri Kongresi’ni düzenlemektedir. Kongrenin on birincisi 3 – 6 Mart 2010 tarihleri arasında İTÜ Maçka Yerleşkesi’nde düzenlenecektir.

 

YARIŞMA BAŞVURU KOŞULLARI

1.Yarışmaya yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında öğrenim gören tüm öğrenciler katılabilir.

2.Yarışmaya katılacak gruplar en fazla üç kişiden oluşabilir veya bireysel olarak başvuruda bulunulabilir.

3.Finale kalan projelerin sunumları en fazla üç kişi tarafından yapılabilecektir (Organizasyon komitemiz en fazla üç kişinin 4 günlük konaklama, ulaşım ve yeme-içme masraflarını karşılayacaktır).

4.Bir grup veya bir kişi birden fazla proje fikri ile yarışmaya katılamaz.

5.Yarışmaya dili Türkçe ya da İngilizce olan projeler katılabilir.

 

YARIŞMA İÇERİĞİ

Yarışma; ilk başvuru sırasında proje özeti teslimi, başvuru kabulü sürecinde proje raporu teslimi ve final aşamasında kongre katılımcılarına sunulma aşamaları olmak üzere 3 kademeden oluşmaktadır. Yarışmaya katılmak isteyen kişi veya grupların aşağıda belirtilen tarihlere uygun olarak teslimatları gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

YARIŞMA SÜRECİ

Ön Başvuru :                                     Yarışmaya katılmayı planlayan kişi veya grupların, projelerinin adını, kısa tanımını ve projede yer alacak kişilerin bilgilerini içerecek olan Proje Başvuru Formunu 11 Ocak 2010 tarihine kadar www.ybk.itu.edu.tr adresli internet sitelerinin Proje Kayıt bölümlerine girerek doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Proje Raporu Teslimi :                  Yarışmaya katılmayı planlayan kişi veya grupların, projelerinin yazılı metnini 1 Şubat 2010 tarihine kadar elden ya da proje@ybk.org.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir < language="JavaScript" type="text/java"> adresine ulaştırmaları gerekmektedir.

İlk Değerlendirme Aşaması :     Yukarıda belirtilen şekilde organizasyon komitemize ulaştırılan projeler İTÜ Öğretim Üyelerinden oluşturulacak Bilim Kurulu’nca değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonucunda yarışmaya katılan projeler arasından finalde yarışmaya hak kazanacak 8 proje belirlenecek ve 19 Şubat 2010 tarihinde açıklanacaktır.

Sanayi Kurulu Aşaması :              Finalde yarışmaya hak kazanan 8 proje, ülkemizin önde gelen firmalarının üst yönetim çalışanlarından oluşturulacak Sanayi Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Kongrenin Açılış Günü’nde yapılacak Sanayi Kurulu Toplantısı’nda finalist yarışmacılar projelerini ve hedeflerini şirket temsilcilerine anlatabilecek; onlardan eleştiri, tavsiye alabilecekleri gibi projelerini hayata geçirebilme fırsatını da yakalayabileceklerdir.

Sunum Aşaması :                            İlk değerlendirme aşaması sonucu finalde yarışmaya hak kazanan 8 proje kongremizin ilk iki günü (4-5 Mart) katılımcılara sunulacaktır. Her gün iki seans olarak toplam 4 proje sunulacaktır. Sunumları izleyen katılımcılar sunum sırasında verilecek değerlendirme formlarıyla projeleri değerlendireceklerdir. Sunum dili İngilizce ya da Türkçe olabilecektir.

 

Değerlendirme :                             Finale kalan ve sunumu yapılan projelerin değerlendirilmesi üç kademeli olarak yapılacaktır.

 

Katılımcıların değerlendirmesi (değerlendirme formları)            % 20

Bilim Kurulu değerlendirmesi                                                                 % 40

Sanayi Kurulu değerlendirmesi                                                              % 40

 

FİNALE KALAN PROJE GRUPLARINA SAĞLANACAK İMKANLAR

·Finale kalan her gruptan üç kişinin 3 – 6 Mart 2010 tarihlerinde dört gecelik konaklama, ve ulaşım (şehirler arası ve şehir içi) masrafları tarafımızdan karşılanacaktır.

·3 Mart 2010 gecesi düzenlenecek olan açılış kokteylimize tüm finalist gruplar davetlidir.

·Finalist gruplar kongre boyunca kariyer alanımıza ve panellerimize katılabilecekleri gibi isteklerine bağlı olarak İstanbul gezisi yapabilecektir.

·6 Mart 2010 gecesi düzenlenecek olan geleneksel YBK eğlencesine tüm finalist gruplar davetlidir.

·Tüm finalistlere isimlerine düzenlenecek olan YBK Proje Yarışması Katılımcı Sertifikası verilecektir.

·Kongre takvimine göre proje sunumları tamamladıktan sonra masrafları kulüp tarafından karşılanmak üzere tüm finalistlere özel olarak düzenlenecek bir etkinlik de gerçekleştirilecektir.

 

ÖDÜLLER

1.            Gruba:  Yurt Dışı Stajı + Dizüstü Bilgisayar

2.            Gruba:  Dizüstü Bilgisayar + Fotoğraf Makinesi

3.            Gruba:  Dizüstü Bilgisayar + Fotoğraf Makinesi

 

Not : Sponsor şirketlerimizden alınacak destekler doğrultusunda dereceye giren gruplara çeşitli sürpriz ödüller de verilebilecektir.                                                      

İletişim : İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Kulübü Maçka / İSTANBUL

www.ybk.org.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR