Sabancı Üniversitesi Enerji Kulübü - Yenilenebilir Enerji Proje Yarışması

Haziran 2010

 

Sabancı Universitesi Enerji Kulübü, 2009-2010 akademik yılı içerisinde İstanbul çevresinde seçilen 10 pilot üniversitenin dahil olduğu bir yenilenebilir enerji proje yarışması düzenliyor. Bu yarışmayla, gelişmekte olan enerji sektörüne akademik bir soluk getirmekle beraber, bu sektorde çalışmak veya araştırma yapma isteğinde olan oğrencilere de sektörün önde gelenlerine kendi fikirlerini sunma imkanını tanıyoruz. Günümüzde büyük bir ivmeyle gelişmekte olan enerji sektöründe çalısmak isteyen öğrencileri hedeflediğimiz, bu proje yarışması genel olarak İstanbul un önde gelen 10 üniversitesini kapsamaktadır.

Bu Üniversiteler;

-İstanbul Üniversitesi

-İstanbul Teknik Üniversitesi

-Boğaziçi Üniversitesi

-Sabanci Universitesi

-Yıldız Teknik Universitesi

-Marmara Universitesi

-Koç Universitesi

-Maltepe Universitesi

-Bahçeşehir Üniversitesi

-Yeditepe Üniversitesi

 

Yarışma Takvimi

1 Ocak 2010 : Projenin resmi başlangıcı ve takiben başvuruların kabulü

15 Şubat 2010 : Proje proposal larının son kabul tarihi.

15-25 Şubat 2010 : Proposal değerlendirme süreci ve yarışmaya değer görülen projelere bildirim. Takip eden bir hafta içerisinde, yarışmaya değer görülen projelere maddi destek

1 Mayıs 2010 : Proje ve final raporlarının son teslim tarihi

1 Mayıs-29 Mayıs 2010 : Değerlendirme süreci

30 Mayıs 2010 : Yarışma sonucunun açıklanması

 

Yarışma Kuralları

Odullu Proje Yarısma mız, yalnızca teorik projeleri kapsamamakta, ayrıca katılımcıları projelerini uretme konusunda tesvik etmektedir. Yarışmacılar;

 

- Son başvuru tarihine kadar bizlere mail ya da posta yoluyla yapmayı düşündükleri proje önergelerini göndermelidirler. Proje önergeleri, projenin özeti olup, yapılacak projenin kısa açıklamasıyla beraber bir prototipin maliyetinin öngörörüsünü içermelidir. Yarışma komitemiz, proje önergenizi inceleyerek, yarışmacılara prototip için ek maddi destek sağlayabilir.

 

- Yarışmamıza tek kişi başvurabildikleri gibi, en fazla üç kişilik gruplar halinde de başvurabilirler. Grup üyelerinin aynı üniversiteden olma şartı aranmaz ancak söz konusu üniversitelerin katılımcı üniversiteler arasından olması gerekmektedir.

 

- Yarışma komitesine gönderecekleri proje önergeleri, onların resmi başvuru aracı olacaktır. Bu önergede; grup üyelerinin kişisel bilgileri, telefon numaraları, e-mail adresleri ve kayıtlı olduğu üniversite/fakülte isimleri bulunmalıdır. Kontak adresleri doğrulanan gruplarla irtibata geçilecek, eğer maddi destek alacaklarsa banka hesap numarası istenecektir.

 

- Yarışma takvimine göre yarışmaya devam ederler. Yarışma takvimi Sabancı Üniversitesi Enerji Kulubü tarafından değiştirilebilir.

 

- Sabanci Universitesi Enerji Kulübünün, Enerjisa yöneticilerinin ve Sabanci Üniversitesi Öğretim üyelerinin oluşturduğu 5 kişilik jüri heyetince değerlendirilecektir.

 

- Katıldıkları Proje Yarışması nda dereceye girenleri www.su-ek.net adresinden ve medyadan takip edebilirler.

 

- Yarışmanın duyurularını, yarışmanın ve SUEK nın web sitesi olan www.su-ek.net adresinden takip etmelidirler.

 

- İstanbul Üniversiteleri arası Yenilenebilir Enerji Proje Yarışmasına başvuruyorlarsa SUEK tarafından belirlenen yukarıdaki kuralları kabul etmiş sayılır.

 

Yarışma Detayları

Yarışma Süreci Nasıl İşliyor ?

Sabancı Universitesi Enerji Kulubunun düzenlediği "Yenilenebilir Enerji Projeleri Yarısması" basvuru kabulunden, final raporları son teslim tarihine kadar yaklasık dortbucuk aydır. Bir proje grubu maksimum üç kişiden oluşabilir. Surec icerisinde ilk olarak adayların proje onergeleri secilecek kurul tarafından kabul edilmelidir. Kabul goren proje onergeleri, yarısma surecini hic sekteye uğramadan takip ederler. Kabul gormeyen projelerin ise, yarısmacıları bilgilendirilerek yarısmaya devam etmemeleri sağlanır. Proje onergelerini değerlendirecek kurul SUEK, Enerjisa ve Sabancı Universitesi oğretim uyelerinden olusacaktır.

 

Proje Önergesi Nedir, Neden Bununla Başvurmalıyım?

Yenilenebilir Proje Yarışması, katılımcılarından ilk önce bir proje önergesi ( project proposal) talep etmektedir. Proje önergesi, yarışmaya katılacak projenin kağıt üzerindeki planıdır. Bu plan, projenin ana hatlarını içermeli ve jüri heyetini tatmin edecek kadar detaylı olmalıdır.

 

Neden Yarışmaya Prototip ile katılmam gerekiyor?

Yarışmamızın ana amaçlarından biri, katılımcıların yalnızca kağıt üzerinde fikir üretmeyerek bu işin mutfağına girip mühendislik ya da kişisel yetilerini projelerine aktarmalarıdır. Protatip kavramını örnekle açıklamak gerekirse; Istanbul un tum trafik lambalarını gunes enerjisi ile aydınlatmayı tasarlayan bir yarısmacı, proje raporunun yanı sıra, trafik lambalarında kullanmayı planladığı gunes enerjisi hucresinin bir orneğini tarafımıza teslim etmelidir. Ancak, eğer yarışmacının projesi, önergesinde belirtmek kaydıyla, yapılması aşırı maliyet ve zaman gerektiren bir olgu ise, kendisinden protatip istenmeyebilir. Bu Jüri heyetinin vereceği karara bağlıdır.

 

Projeler Nasıl bir Değerlendirme Sürecine Tabi Tutulacak?

Dortbucuk aylık proje surecinin hemen ardından, bir aylık değerlendirme sureci baslayacaktır. Değerlendirmeyi yapacak olan juri 5 asil uyeden olusmaktadır. EnerjiSA nın belirleyeceği 2 ust duzey calısan, Sabancı Universitesi Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün ve Sabancı Universitesi Mekatronik Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Akşit, Sabancı Universitesi Enerji Kulubu 1 yonetim kurulu uyesi. Sozkonusu juri, tum katılımcıları 2 asamalı değerlendirecektir. İlk asamada finale kalan projeler secilecek, ikinci asamada detaylı incelemeler sonucu ilk uc proje belirlenecektir. 1 Mayıs 2010 da baslayacak olan değerlendirme sureci 30 Mayıs 2010 da dereceye girenlerin ulusal medyada acıklanması ile sona erecektir.

 

Yarışmanın Ödülleri Nelerdir?

Yarışmada Jüri üyelerinin belirlediği ilk 3 proje ödül almaya hak kazanacaktır.

Birincilik Ödülü: Verbund Hidroelektrik Santrali Gezisi ( Avusturya )

İkincilik Ödülü : ENERJİSA da yaz dönemi stajı

Üçüncülük Ödülü: Dizüstü Bilgisayar

 

İletişim:

Sabancı Üniversitesi, Orhanlı - Tuzla, 34956 İstanbul

Telefon: (0216) 483 9000

Faks: (0216) 483 9005

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR