Türbinler rüzgarın gelişini görebilecek …

Danimarka da yapılan bir çalışma rüzgar türbinlerinin yaklaşan rüzgarı farketmesini mümkün kılıyor.

 

Danimarka Teknik Üniversitesi ne bağlı Ulusal Sürdürülebilir Teknolojiler Laboratuvarının  internet sitesinde yer alan açıklamada rüzgar türbinlerinin gelen rüzgarı öngörmesini sağlayacak bir çalışmanın çok başarılı sonuçlar verdiği açıklandı.

 

Açıklamada bu başarının türbinlerin rüzgarı "görmesi" anlamına geldiği bu teknolojinin akıllı pervane teknolojileri ile birleştirilmesinin rüzgar türbinlerinin hem kullanım süresine hem de enerji üretimine ciddi anlamda katkı yapabileceği belirtildi. 

 

Bu teknoloji sayesinde rüzgar türbinlerinin gelen rüzgarın yönünü ve şiddetini belirleyebilmesi ile rüzgardaki ani değişimler ve türbülansları öngörebilmesi sayesinde türbinlerin en etkin olacak şekilde konumlarını değiştirmeleri ve pervanelerini değişikliğe göre ayarlamaları mümkün olabilecek. Açıklamada bu avantajın çok daha uzun pervanalere sahip türbin imalatını mümkün kılacağı bunun da 4 MW lık bir  türbin için yılda 200.000 Danimarka Kronu (60.000 TL) değerinde enerji üretimi anlamına geleceği ayrıca bu sayede türbinlerin çok daha verimli kullanılmasının türbinlerin kullanım süresini artırabileceği yer buldu.

 

Kuruluştan yapılan diğer bir açıklamada ise kuruluşun öncülüğünde ve Avrupa Birliği nin desteğinde başlatılan TOPFRAM adlı bir çalışma ile yine lazer teknolojisine dayanan bir çalışma ile rüzgar tarlalarınındaki türbinlerin konumunun  rüzgarın geliş yönüne, şiddetine ve türbinlerin birbirleri üzerine etkilerine bağlı olarak en etkin bir şekilde yerleştirilmesine yönelik teknikler geliştirildiğinin hedeflendiği belirtildi.

 

Bu yeni modelleme sistemin geliştirilme çalışmaları için biri İngiltere de diğeri Danimarka da iki ayrı rüzgar tarlasında çalışmalar yapılacağı ve bulgular ışığında türbinlerin konumlarının tekrar belirleneceği belirtildi.

www.yesilekonomi.com / 13.01.2010

-.-

DANİMARKA Hakkında

Danimarka Krallığı, ya da kısaca Danimarka (Danca: Danmark (yardım·bilgi)) Kuzey Avrupa da İskandinavya da başkenti Kopenhag (København) olan bir ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2 inci Margrethe dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka ya aittir. İzlanda ise 1944 e dek Danimarka nın egemenliği altında kalmıştır. Danimarka nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının 2. büyüğü olan Sjælland ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi ndeki Bornholm adaları da Danimarka ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya dır, İsveç doğu komşusudur. Adaları en büyüğü Jylland (Jutland) yarımadasıdır. Danimarka 1973 ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

tr.wikipedia.org/wiki / Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR