Merkel ve Sarkozy " işbirliği "nde uzlaştı …

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel in başkanlık ettiği, ortak Fransız - Alman bakanlar konseyi toplantısında, iki ülke arasında 2020 ye kadar sürdürülecek yakın işbirliği gözden geçirildi ve ortak strateji için bir yol haritası belirlendi.

 

Görüşmede, daha önce taraflar tarafından belirlenen yaklaşık 80 konu üzerinde gelecek 10 yıl içinde yapılacak işbirliği ayrıntılı şekilde masaya yatırıldı.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ortak bir ofis, elektrikli otomobil üretimi konusunda ortak bir merkez kurulması kararlaştırıldı.

 

Sarkozy, basın toplantısında yaptığı açıklamada, " Merkel ile birlikte ortak somut kararlar aldıklarını " belirtti ve " Fransa ve Almanya yı Avrupa ve yeni dünya düzeni hizmetine sunmak konusunda irademizi ortaya koyduk. Fransız ve Alman işbirliğinin faydalarını, vatandaşlarımızın günlük hayatta daha yakından hissetmeleri için çalışacağız " dedi.

 

Sarkozy, Almanya ve Fransa nın, 11 Şubat ta düzenlenecek gayri resmi AB zirvesine, birliğin ekonomi politikalarının yönetimi için ortak öneriler sunacağını sözlerine ekledi.

 

Bugünkü toplantıda, sera gazı emisyonlarının tespiti için ortak uydu atılması, iki ülke medeni hukukunun ortak hale getirilmesi ve asayiş alanındaki işbirliği konularında da ortak kararların alındığı bildirildi.

 

İki ülke liderlerinin başkanlık yaptığı ortak bakanlar kurulu, iki yılda bir toplanıyor.

www.cnnturk.com / 04 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR