Türk - Alman Çevre Merkezi açıldı …

Berlin’de ilk Türk-Alman Çevre Merkezi çalışmalarına başladı.

 

Berlin’de düzenlenen açılış töreni : 23 Nisan 2009 günü ilk Türk-Alman Çevre Merkezi çalışmalarına başladı. Kuruluşun sunduğu bilgilendirme hizmeti kapsamında yer alan konular arasında çevre ve doğanın korunması, ekolojik alanda kişilerin hareketliliği, enerji verimliliği, enerji tüketim davranışı, çöp ayrımı, ekolojik ve sürdürülebilir tüketim ve üretim davranışı ve sağlıklı beslenme var. Bunun yanısıra Merkez, çevrenin ve doğanın korunmasında rol alan çevreler ile göçmen kökenlilerin buluşma mekanı olma özelliğini taşıyor.

 

Açılış vesilesiyle yaptığı konuşmada Federal Çevre Bakanı Sigmar Gabriel şunları vurguladı : “ Merkez, çevre meselelerinde varolan çekingenlikleri azaltmaya ve aktif bilinçlendirmeye yönelik bir araç olmaya aday. Bu bakımdan başarılı bir çalışmanın gerekleri yerine getirilmiş durumda ”. Federal Hükümet’in bakanı Berlin’deki konuşmasında, çevreyle ilgili bilgilen­dirmenin ve göçmen kökenli çocuklara dönük bilinçlendirmenin güçlendirilmesini de istedi. Gabriel sözlerine şunları ekledi : “ Ülkemizdeki neredeyse her dört çocuktan biri göçmen bir aileden geliyor. Ekolojik alana dönük sanayiyi geliştirmeye devam ederken bu kesimdeki gençlerin potansiyelini yok sayamayız. ”

 

Çevre Merkezi’nin yürütücülüğünü, Berlin’deki Türk Alman Merkezi (kısaca TDZ) yapacak. 1996 yılında Berlin’de kurulan bu dernek, kendisine “ Türklerle Almanların karşılıklı yakınlaşmasını ve uyumu genişletmek ” hedefini seçmiş. Gönüllü çalışma yapan bir kuruluş olan TDZ’nin öncelik verdiği konularından biri eğitimin desteklenmesi. Bu kapsamda, Çevre Merkezi tarafından düzenlenen çevre kursları da gündeme geliyor. Planlanan çalışmalar arasında bir Türk - Alman çevre dergisinin çıkarılması ve anaokullarında kampanya çalışmaları var.

www.magazine-deutschland.de/tr / 14 Mayıs 2009

-.-

İlk Türk – Alman Çevre Koruma Merkezi Berlin Kentinde açıldı …

İlk Türk-Alman Çevre Koruma Merkezi Almanya’nın Berlin kentinde açıldı. Açılışa katılan Federal Çevre Bakanı Siegmar Gabriel konuşmasında, çevre ve çevreyi koruma ile ilgili konularda yapılan bilgilendirme çalışmalarının göçmen ailelerin çocuklarına yönelik olarak daha da genişletilmesi gerektiğini belirtti.

 

Bakan Gabriel : “ Ülkemizde neredeyse her dört gençten biri göçmen kökenli, ekolojik sanayinin geliştirilmesinde bu gençlerin potansiyelini iyi değerlendirmemiz gerekir.  Çevreyi korumada dünya çapında iyi bir yere sahip olan Almanya’nın bu konumunu devam ettirebilmesi için gelecekte de konunun uzmanlarına ihtiyacı var. Bu nedenle çocukların erken yaşlarda çevre ve çevreyi koruma ile ilgili bilinçlendirilmesi ve teşvik edilmesi gereklidir ki ileride meslek seçiminde bu alanları da tercih edebilsinler. Hangi kökene sahip oldukları ise önemli değildir ”.

 

İlk Türk-Alman Çevre Koruma Merkezi’nde çevre ve çevreyi koruma, ekolojik hareketlilik, enerji verimliliği, enerji tüketimleri, çöplerin ayrı toplanılması, ekolojik tüketim ve üretim yöntemleri ve sağlıklı beslenme gibi konular hakkında bilgi veriliyor. Merkez ayrıca çevre konusunda yetkili ve uzman kişilerle göçmenleri biraraya getirmeyi öngörüyor.

www.ankara.diplo.de / 14.05.2009

-.-

Çevre, iklim, enerji

21. Yüzyılın çevreyle ilgili insanın karşısına çıkardığı en zorlu görevlerden biri atmosferde ve iklim sisteminde görülen değişiklikler. Büyük ölçüde insanın yaptıkları yüzünden ortaya çıkan iklim değişikliği hiç tartışmasız global düzeyde ele alınmayı gerektiren bir sorun. Almanya yıllardan beri, ulusal düzeyde izlediği iklimi koruma politikaları çerçevesinde sera etkisi yaratan gazların salımından kaçınılmasına çalışıyor ve yenilenebilir enerjileri ve enerji tüketim verimliliğini teşvik ediyor. Almanya, enerji ve iklimi koruma politikasında uluslararası düzeyde de öncü rol oynayan bir ülke olarak gaz salımını azaltmada iddialı ve hırslı hedefleri gerçekleştirmeye yöneliyor.

www.tatsachen-ueber-deutschland.de/tr/home1.html

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR