EMO : “ Türkiye’ye özgü, insan odaklı enerji politikaları hayata geçirilmeli ”.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye’nin özgün koşullarına uygun, yerli-yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ön planda tutan, ekonomi-sanayi-tarım-çevre-eğitim-ulusal güvenlik-ulaşım politikaları ile bütünleşik, insana odaklı enerji politikalar biran önce hayata geçirilmesini istedi.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 7’inci Enerji Sempozyumu"nun sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesine göre, ulusal ve kamusal çıkarlara uygun enerji politikalarını tartışmak, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın önemini vurgulamak, enerji alanının merkezi bir yapı içinde ve kamusal bir anlayışla planlanması gerekliliği üzerinde düşünceler üretmek sempozyumunun başlıca hedefleri olarak belirlendi.

 

Sempozyumda ortaya çıkan görüş ve öneriler şöyle sıralandı:

"Enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi, kaynak potansiyelimizin gerçekçi yaklaşımlarla ortaya konulmalı. Enerjide dışa bağımlılığın en aza indirilmesi ve doğalgaz, ithal kömür ve nükleer gibi dışa bağımlı kaynaklarla santral kurmaya yönelik yeni lisans taleplerine izin verilmemeli. Talep tahminlerinin Türkiye’ye özgün koşullara göre geliştirilecek modellerle yapılmalı. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yerli mühendislik ve işgücü tarafından değerlendirilmesini öngören ulusal enerji stratejisinin ilgili tüm kurum ve kuruluşların katkısıyla hazırlanmalı. Ulusal enerji stratejisiyle bağlantılı sektörel strateji belgeleri, yol haritaları ve eylem planlarının hazırlanması ile bu amaca yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu çalışmaların enerjide arz güvenliğini temel alan, toplumsal yaşamı, doğal dengeyi ve kültür varlıklarını gözeten politikalar esas alınarak geliştirilmeli ve uygulanmalı. Elektrik enerjisi üretiminde, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik gelecek kurgusu yapılmalı, toplam elektrik üretimi içindeki paylar artırılmalı ve AR-GE çalışmaları bütçeden ayrılacak pay ile destek sağlanmalı. Enerji tesisleri yapımında gelişmiş teknolojilerden yararlanılmalı ve yerli teknolojik altyapının geliştirilerek imalatta yerli sanayi payının arttırılmalı. Jeotermal potansiyelimizin özellikle sanayi, konut, tarım ve turizm alanlarında ivedilikle değerlendirilmeli. Özellikle son yıllarda hidrolik enerji alanında ortaya konan projelerin, bütünlüklü olarak, toplumsal ve doğal yaşamı koruyacak şekilde planlanmak üzere yeniden ele alınmalı. Enerji yatırımlarında denetimlerin kamusal anlayışla yapılmalı.

 

Enerji alanındaki piyasacı yasaların yarattığı tahribat göz önüne alınarak, yargı kararlarının derhal uygulanmalı ve özelleştirme uygulamalarına bir an önce son verilmeli. Enerjinin etkin, verimli ve tasarruflu kullanımı için toplumsal "farkındalık’, "bilgilenme’ ve "bilinç’ yaratmaya yönelik eğitim çalışmalarına ilköğretim aşamasından başlanmalı ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına yaygınlaştırılmalı. "Sürdürülebilir Kalkınma’ uygulamalarının dünya ölçeğinde sürdürülebilir eşitsizliğe dönüştüğü bilinciyle, sermayenin aşırı kar hırsından kaynaklı aşırı üretim-aşırı tüketim güdülemesine karşı "ne için, neye rağmen ve nereye kadar’ enerji üretim ve tüketiminin sorgulanmalı."

(ANKA) Ankara 26.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR