Bugün sizlere Türkiye’den çevre haberleri vermek istiyorum…

İstanbul dan, “ Çöpsüz bir dünya “ sloganıyla 1 Şubat ta bisikletiyle yola çıkan Bulgaristan vatandaşı Vyacheslav Stoyanov, Muğla nın Fethiye İlçesi ne geldi. Fethiye ye kadar 2 bin 117 kilometre yol yapan Bulgar bisikletçi, Suriye, Fas, Lübnan, Ürdün, Tunus, İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden geçerek turunu yine İstanbul da tamamlayacak. O zamana kadar 23 bin kilometre yol kat etmiş olacak. Amacı ise “ Çöpsüz bir dünya “ ve bisiklet kullanımının mümkün olduğunu göstermek. 2009’da Factor Foundation un organizasyonunda bisikletiyle 6 bin kilometrelik Karadeniz sahilini 45 günde bitirmişti. Aynı yıl 4800 kilometrelik Yunanistan sahilini 39 günde tamamlamıştı. Stoyanov, 23 bin kilometrelik Akdeniz sahil turunu ise 10 ay içinde bitirmeye çalışacak.

-.-

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye nin en büyük dördüncü gölü olan Eğirdir Gölü için önemli projeleri olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, göl çevresindeki yerleşim alanlarını ekolojik köy haline getirmeyi düşündüklerini belirtti. Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK’la da bir protokol imzaladıklarını söyledi. Eğer proje hayata geçirilebilirse, bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. “ Yavaş şehir ” ünvanını alan Seferihisar’ın ardından bir de ekolojik köyler ağına sahip olabiliriz, ancak bunun devlet eliyle ve TÜBİTAK’la yapılması ilginç, umuyorum Buğday Ekolojik Yaşam Derneği gibi sivil toplum kuruluşları bu çalışmaların ortağıdır.

-.-

Adana da engelli hayvanlar için özel bakımevi kuruldu! Hayvan Hakları Federasyonu Ulusal Koordinatörü Nesrin Çıtırık, diğer yerel yönetimleri de engelli hayvanlar için kalıcı engelli bakımevleri yapmaya davet etti. Adana Büyükşehir Belediyesi Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Hayvan Barınağı’nda oluşturulan özel bakımevinde, görme ve yürüme engelli 300 köpek bakılıyor. Köpeklerin 28’i çevre illerden getirildi. Bakımevinin amacı ise felçli, kör, işkence sonucu ruh sağlığı bozulmuş hayvanlara hizmet vermek. Türkiye’de hayvan haklarının gelişmesi için bu çok önemli bir değişiklik. Emeği geçen herkesi kutluyoruz.

-.-

İstanbul bir ekolojik pazara daha kavuşuyor ! Beylikdüzü %100 Ekolojik Pazar, Beylikdüzü kapalı pazar yerinde yani Beylik Pazarı’nda, Salı günleri düzenlenecek. Pazar, bugün konserler, şenlikler ve ekolojik atölyelerin yapıldığı bir açılışla ilk gününü tamamladı. Beylikdüzü %100 Ekolojik Pazar, Buğday Derneği işbirliğiyle açılan diğer pazarlarda olduğu gibi, sadece ekolojik sertifikalı ürünlerin satıldığı bir halk pazarı değil, şehir içinde ekolojik yaşam merkezi olmayı planlıyor. Burada ekolojik sertifikalı meyve sebzelerin yanısıra bakliyat, ekmek, temizlik malzemesi, kozmetik, giysi de bulmak mümkün. Buğday Derneği, ekolojik pazarların yaygınlaşması için hem İstanbul hem de Türkiye’nin diğer şehirlerindeki belediyelerle görüşmelerimiz devam ediyor. İstanbul’un ilk %100 Ekolojik Pazarı yaklaşık 4 yıl önce Şişli’de açılmıştı. Dileriz ekolojik pazar kültürü, bir an önce Türkiye geneline yayılır. Hem yediğimiz besinin nereden geldiğini bilmemiz, hem gıda güvenliği, hem de üretici-tüketicinin doğrudan ilişki kurması açısından ekolojik pazarlar son derece önemli.

-.-

Rize de, Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanlığı toplantı salonunda, 9 ilden 36 platformun 57 temsilcisinin katıldığı Derelerin Kardeşliği Platformu Bölge Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonunda yayımlanan bildiride yine konu hidroelektrik santralleriydi. Platform, planlanan ve yargı kararlarına karşın yapımı devam eden HES projeleri ile iletim hatları nedeniyle yaşam alanlarının büyük ölçüde tahrip edildiğini belirtti. Sudan elde edilmeye çalışılan enerjinin ALTERNATİFİ olduğuna, oysa doğamızın ALTERNATİFİ olmadığına değinildi. Türkiye Su Meclisi’nde de belirtildiği gibi suyun ticari bir mal değil, tüm canlıların yaşamını sürdürebilmek için ulaşmaya hakkının olduğu doğal bir varlık, ekolojik sistemin bir parçası olduğunun altı çizildi. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren, suyun beslediği ekosistemleri yok edecek HES projelerinin, yenilenebilir temiz enerji olarak görülmemesi gerektiği de özellikle belirtildi. Platform, Senoz Vadisi başta olmak üzere mahkemelerce verilen durdurma veya iptal kararlarının derhal uygulanması çağrısında bulundu. www.acikradyo.com.tr / 23.02.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR