Soyutwind firmalara santral kurduruyor

Türkiye’nin ilk büyük kapasiteli rüzgâr türbini üreticisi Soyutwind, şirketlere kendi elektriğini üretme fırsatı veriyor. Türkiye’de fabrikaların 500 kilowat’a (kW)  kadar elektriğini üretme izni bulunduğunu söyleyen Soyutwind Bölge Satış Yöneticisi Kaan Karahan, “Bu da aylık 30 bin liralık elektrik faturasına denk geliyor. Eğer kuruluş rüzgârı bol bir yerdeyse kendi elektriğini üretebilir. Bunun için 800 bin dolarlık rüzgâr türbünü yatırımı yapması yeterli” dedi.

 

Lisans sorunu çözülsün

Bu yatırımın dört beş yılda kendini amorti ettiğini belirten Karahan, “Firmalardan kendi elektriğini üretme konusunda çok büyük talep alıyoruz. Fakat burada da lisans sorunu önümüze çıkıyor. Firmalar hep aynı kapasitede çalışmadığı için elektriğe de her ay aynı yönde talep doğmuyor. Ellerindeki fazla elektiği devlete satmak istiyorlar. Ama bunun için izin yok. Yenilebilir Enerji Yasası çıkarsa elektrik üretimi konusunda talepte artar” diye konuştu.

 

Türkiye’nin ilk rüzgâr türbün üreticilerinden olduklarını ifade eden Karahan, iç piyasanın yanı sıra ihracatta yaptıklarını anlattı. Karahan, “Birleşmiş Milletler projesi kapsamında Afrika’nın Eritre ülkesine yedi adet rüzgâr türbini kurduk. Bu proje ile Eritre’de pek çok köy ve kasaba ilk kez elektrik enerjisine kavuştu. Afrika’nın Moritanya ülkesinde de Kanadalı bir firma ile ortak rüzgâr türbini projesi gerçekleştirdi. Yakında Pakistan ve Belarus’ta rüzgâr türbini projelerine start vereceğiz” açıklamasında bulundu. Soyut Holding’e bağlı olarak faaliyet gösteren SoyutWind, Türkiye’de büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri imâl eden ilk firma. Kuruluşun fabrikası 15 bin metrekare kapalı alana sahip. www.radikal.com.tr / ekonomi / İstanbul / 13 Mayıs 2010

rüzgardan elektrik üretimi
rüzgardan elektrik üretimi
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR