Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak çevre konusunda yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Türkiye nin hiçbir şehrinde standartı aşan hava kirliliği söz konusu değil" dedi.

 

Fatih Koleji nde düzenlenen 18. INEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı na, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çevre projeleri ile olimpiyata katılan çeşitli ülkelerden gelen öğenciler ve İstanbul teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kural katıldı.

 

İNSANLARIN GELİŞMESİ İÇİN MERAK, ÖĞRENME İSTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, öğrencilerin çevre projelerinin tanıtımını izlerken çocukluğunu hatıladığını belirterek, "Bu güzel filmi görünce çocukluğumu hatıladım. Çocukluğumda ben de hocamdan öğrendiğim şeyleri, evde taklit gayretiyle öğrenmeye çalışıyordum. Sabun yapmaya teşebbüs ettim. Bir keresinde evde ne kadar zeytinyağı varsa kullandım. Sonuçta ortaya bir sabun çıktı ama evdeki bütün zeytinyağı tükenmişti. İnsanların gelişmesi için merak, öğrenme isteği çok önemli. Bizde Çevre ve Orman Bakanlığı olarak 18. INEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı nı destekliyoruz" dedi.

 

BUGÜN DÜNYADA HEPİMİZ ÇEVRECİYİZ

Bakanı Veysel Eroğlu, sanayi inkılabından sonra çevrenin kirlendiğini anlatarak, "Çevremiz kirlendi, toprağımız kirlendi. Çevrenin önemi fark edilmedi. Büyük kirlilik dünyayı tehdit eder hale gelince çevrenin önemi ortaya çıktı. Bugün dünyada hepimiz çevreciyiz. Gelecek nesillere çok güzel temiz bir dünya bırakmak hepimizin başlıca vazifesinin olması gerekir" diye konuştu.

 

BÜYÜK ÇEVRE PROJELERİNE İMZA ATTIK

Bakanlık olarak İstanbul da ilk atık su arıtma tesisini inşaa ettilklerini vurgulayan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü : "Haliç in kurtarılması gibi büyük çevre projelerine imza attık. İstanbul u yeşillendirmek için çok büyük gayretler içine girdik. İstanbul dünyanın merkezidir. İstanbul dünyanın incisidir. Türkiye de çevre konusunda hükümetimiz döneminde çok büyük hamleler gerçekleştirilmiştir. Aşağı yukarı atık su arıtma tesislerinin kapasitesini ikiye üçe katladık. Yüzde 25 - 30 lardeyken atık suyun arıtılan kısmı 2002 yılında, şuanda yüzde 70 lerde, önümüzdeki yılın sonundan itibaren yüzde 80 - 85 lere çekmek istiyoruz."

 

TÜRKİYE NİN HİÇBİR ŞEHRİNDE STANDARTI AŞAN HAVA KİRLİLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Bakan Eroğlu, "Türkiye de 116 noktada otomatik hava kirliliği ölçüm tesisimiz var. Geçmişte 16 taneydi. Şu anda 116 tane. bunu 130 lara çıkarmak istiyoruz. Türkiye nin hiçbir şehrinde standartı aşan hava kirliliği söz konusu değil. İstanbul un havasıda temizdir. Katı atık bertaraf tesislerinde biz büyük düşünüyoruz. 2012 yılına kadar büyük bir projemiz var. 60 milyon nüfusun katı atıklarını toplayıp, bertaraf edecek, tıbbi atıkları ayrı toplauyacak tesisleri tamamlamayı düşünüyoruz. Deniz kirlenmesinin önlenmesinde de çok büyük bir başarı sağladık. Türkiye de denizlerimiz gerçekten temiz. İskenderun dan Hopa ya kadar bütün noktalarda ölçüm istasyonlarımız var. Sürekli deniz kirliliğini, deniz su kalitesini ölçüyoruz. Her limanda atık toplama tesisleri var. Çevreye çok büyük önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

 

ÇEVRE PROJELERİYLE DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE MADALYA VERİLDİ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu na, 18. INEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı na verdikleri destekten dolayı plaket verildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, yaptıkları çevre haberleriyle dereceye giren gazetecilere plaket verdi. 18. INEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı da, çevre projeleriyle dereceye giren çeşitli ülkelerin öğrencilerine altın ve bronz madalyalar verildi. DHA / 22.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR