Güneş, Artık Otomobiller için de Enerji Kaynağı 

EZİNÇ VE ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE GELİŞTİRİLEN GÜNEŞ ENERJİLİ OTOMOBİL "EZİNÇ-ERÜ MOBİL" HAREKETE GEÇTİ…

 

Türkiye de ve dünyada güneş enerjisi sektörünün öncü şirketi EZİNÇ ve Erciyes Üniversitesi nin birlikte geliştirdiği "Ezinç-Erü Mobil" isimli güneş arabası, saatte 90 km. hıza ulaşabiliyor. EZİNÇ Genel Müdürü Hakan Alaş, yakın zamanda güneş enerjisinin otomotiv sektöründe ALTERNATİF bir kaynak olarak kullanılabileceğine dikkat çekti…

 

Erciyes Üniversitesi Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü ile Ezinç mühendislerinin 2 yıllık çalışmaları ile hayata geçirilen "Ezinç-Erü Mobil" 1.232 watt lık güneş panelinden güç alıyor. 60-70 km. menzile sahip olan ve saatte 90 km. hıza ulaşabilen araç, çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacak.

 

Ezinç Genel Müdürü Hakan Alaş, "Ezinç-Erü Mobil"in, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinin 2 yıl önce yaptığı bir başka araçtaki deneyimlerinden yararlanılarak eksik yanlarından arındırılmış bir versiyon olarak üretildiğini söyledi : "Türkiye de ve dünyada güneş enerjisi alanında önde gelen firmalardan biri olmanın sorumluluğuyla Erciyes Üniversitesi nin bu yöndeki faaliyetlerini desteklemekten gurur duyuyoruz. Erciyes Üniversitesi Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü nün tüm üyeleri "Ezinç-Erü Mobil" için büyük bir özen ve özveriyle çalıştı. Ortak bir çalışma ve emekle ortaya çıkan bu aracımızla hem Formula G de hem de uluslararası yarışmalarda başarı kazanmayı hedefliyoruz."

 

Aracın toplamda 75 bin TL ye mal olduğunu belirten Hakan Alaş, ileride gerekebilecek modifikasyon, güç artırımı, komposit uyarlamalar gibi çalışmalar için de bazı ek maliyetlerin olacağını ve bunların da yine proje kapsamında Ezinç tarafından karşılanacağını belirtti.

 

Hakan Alaş otomotiv sektöründe hibrid ve elektrikli araçlar konusunda başarılı çalışmalar yapıldığını ve yakın zamanda güneş enerjisinin ALTERNATİF bir kaynak olarak algınlanacağını belirtti : "Dünyada ve Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı gittikçe önem kazanıyor. Şu anda Türkiye de sadece evlerde su ısıtma amaçlı güneş enerjisi kullanılması bile yaklaşık 600 milyon dolarlık petrol ithalatını engelliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşin diğer alanlarda da kullanımının çevreye büyük katkısı olacaktır.

 

Ülkemizde ciddi bir otomotiv endüstrisi var; fakat henüz güneş enerjili araçlar konusunda otomotiv şirketlerinin bir çalışması nerdeyse yok gibi. Ancak ALTERNATİF enerji kaynakları arasında en ucuz ve verimli kaynak olan güneş enerjisinin yakında daha fazla sektör tarafından tercih edilir duruma geleceğini düşünüyoruz. Dünyada önemli endüstrilerin başında gelen otomotiv sektörü AR-GE cileri, güneş enerjisinin araçlarda kullanımı konusunda farklı projeler geliştirmeye başladılar. Yakın gelecekte bu alanda yapılan çalışmalar hem güneş enerjisi kullanım alanlarını yaygınlaştıracak, hem de bu alana yatırım yapanların ilgisini artıracaktır. Gelişmiş araçların yapılmasıyla birlikte, güneş enerjisinin bu alandaki kullanımının ekonomiye ve enerji kullanımına olan olumlu etkileri kısa zamanda daha fazla hissedilecektir."

 

Ezinç Hakkında

1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından Kayseri de güneş enerjisi sistemleri kurulumuyla temelleri atılan ve 1983 yılında kurulan Ezinç A.Ş. 1994 yılında Türkiye nin ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştirdi. Yan kuruluşlarındakilerle birlikte 350 çalışanıyla hizmet veren ve 80 ülkeye ihracat yapan Ezinç, güneş kolektörleri, boyler, güneş pili ve panel radyatör üretmektedir. Ayrıntılı bilgi için www.ezinc.com.tr adresi ziyaret edilebilir.

Bu yıl 3 milyonuncu metrekaresini üreten Ezinç, Sun&Wind Energy Dergisi nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi seçildi. Yıllık üretim kapasitesi 400.000 m² kollektör ve 55.000 adet sıcak su tankı olan Ezinç, aldığı sertifikalarla da liderliğini kanıtlıyor. (Doğan Haber Ajansı) 10 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR