Ömer Yüngül: Türkiye güneş enerjisi yatırımı için biçilmiş kaftan

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin enerji yatırımlarında güneşe yönelmesi gerektiğini belirterek “Gelişmekte olan pazarlara olan yakınlığı, teknolojisi ve kaynaklarıyla Türkiye biçilmiş kaftan” dedi.

 

Zorlu Enerji, alanında dünyanın sayılı uzman araştırma kuruluşlarından biri olan Bloomberg New Energy Finance ile yaptığı işbirliği kapsamında imza attığı ‘Güneş Enerjisi Raporu’nun ilk bulgularını açıkladı. Türkiye’de ve dünyadaki yenilenebilir enerji ve güneş enerji potansiyelinin anlatıldığı raporda; hedefler, yeni teknolojiler, atılması gereken adımlara yer verildi. Toplantıda konuşan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, güneş enerjisi yatırımlarının Türkiye’de hızla artması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerinde 12 bin 700 Megavat (MW) güneş enerjisi yatırımı planı olduğuna değinen Yüngül, mevcut kurulu gücün ise 100 MW bile olmadığının altını çizdi.  Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımları konusunda çok müsait olduğunu söyleyen Yüngül “Gelişmekte olan pazarlara olan yakınlığı, teknoloji konusundaki tecrübesi ve doğal kaynak zenginliği ile dünya ülkelerinden bir adım öne çıkıyor. Güneş enerjisi yatırımında Türkiye biçilmiş kaftan” diye konuştu. 2023 hedeflerinin tutması için her yıl 2 bin MW güneş enerjisi yatırımı yapmak gerektiğini ve bunun da yılda 2 milyar dolar anlamına geldiğini belirten Yüngül şunları söyledi:

 

YENİ DÖNEME GİRDİK

“Güneş artık bir sektör. Nasıl telefon bir dönemin başlangıcı ise güneşte önümüzdeki dönemde dünyaya damga vuracak. Biz grup olarak bu alana çok önem veriyoruz. Avrupa Birliği enerji tüketiminin yüzde 39’unu solar enerjiden karşılıyor. Almanya’da kurulu güç 20 bin MW, Türkiye bu noktada hızlı yol almalı.”

 

Malezya ve Çin’den pahalı değiliz

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak kömür, nükleer ve yenilenebilir enerji konusunda yatırım planları olduğunu belirterek “Güneşe önem vermek gerekiyor. Bu eylem planı değişmeli. Hükümetin 13 bin MW’lık güneş yatırım planı 20 bine çıkarılabilir” dedi. Türkiye’de güneş enerjisi yatırımının sanıldığından daha karlı bir iş olduğuna vurgu yapan Ak, “Türkiye’de solar enerjisi yatırımları yapılmalı. Biz Grup olarak bu konu üzerinde çalışıyoruz ve yatırımlarımız da var. Türkiye’de panel üretim maliyeti Çin ve Malezya ile aynı seviyede. Güneş panellerinin dünya genelinde yüzde 60’ını ise Çin üretiyor. 500 MW’lık bir fabrika için 500 milyon dolar yatırım gerekiyor. Güneş enerjisi yatırımı güvenli liman” diye konuştu. Kaan Zenginli

http://haber.star.com.tr / ekonomi

10.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR