RAKKA İLE URFA GÜNEŞ ENERJİSİNDE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

Suriye’nin Rakka Vilayetinde gelen bir heyet Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek güneş enerjisi ile sulama sistemi kurma konusunda iş birliği arayışında bulundu.

 

Suriye’nin Güneş Enerjisi konusunda pilot il olarak belirlediği Rakka Vilayetinde tarım ve ziraat alanında ilgilenenlerin temsilcileri Şanlıurfa’ya çıkartma yaptı. Şanlıurfa’da güneş enerjisi üretimi konusunda çalışma yapan Harran Üniversitesi’ni ziyaret eden 12 kişilik Rakka heyeti daha sonra ŞUTSO yönetimi ile bir araya geldi. Birlikte öğlen yemeği yiyen Rakka heyeti ŞUTSO’da düzenlenen toplantıda güneş enerjisi ile sulama yapma konusunda iş birliği önerisinde bulundu. Rakka Vilayetinde görevli Ziraat Konusunda sorumlu Necim El Mişrif, başkanlığında ŞUTSO’ya gelen heyeti, ŞUTSO Başkan Yardımcısı Osman Baysal, Cem Göncü, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İletmiş, M.Recep  Uğur, Bekir Atlas, Kadir Kılıçoğlu karşıladı.

 

10 MİLYON DOLARLIK GÜNEŞ ENERJİSİ İLE 50 BİN HEKTAR SULANACAK

ŞUTSO’da düzenlenen toplantıda Suriye heyeti Rakka’da 10 milyon dolarlık güneş enerjisi ile sulama konusunda bir çalışma başlatacaklarını bu konuda ortak hareket etme konusunda teklifte bulundular.

 

Yaklaşık 200 bin hektarlık alanda sulu tarım, 110 bin hektarlık alanda ise kuru tarımın yapıldığı Suriye’nin Rakka vilayetinde solar enerji projesinin 2011 yılında başlayacağına vurgu yapan Suriyeli heyet, projenin 50 bin hektarlık alanda uygulamaya konulacağının altını çizdi.

 

Solar enerji konusunda Halep ve Gaziantep’in ortak proje geliştirdiklerini hatırlatan Rakka heyeti, benzer projeyi Şanlıurfa ile yapabileceklerine dikkat çektiler.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE TARIMSAL SULAMAYI ÖNEMSİYORUZ

Güneş enerjisi ile sulamanın önemine değinen ŞUTSO Başkan Yardımcısı Osman Baysal, “Günümüzde yüksek enerji maliyeti, çiftçilerimizin ve besicilerimizin büyük güçlüklerle elde ettikleri gelirlerinin önemli bir bölümünü elektrik faturalarının ödenmesi için ayırmalarına sebep olmaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan muhtelif kapasitelerde dogru veya ALTERNATİF AKIMLA çalışan dalgıç ya da yüzey tipi pompalarla sulamanın yapılmasının çiftçi giderini büyük oranda azaltıyor.

 

Sulamanın yapılmadığı zamanlarda üretilen enerjinin evde, çevre aydınlatmasında ya da ihtiyaç duyulan diğer bir alanda kullanılması mümkündür.“ dedi

 

Sulama uygulamalarında tüketilen elektrik enerjisinin tarıma dayalı ekonomik yapısı bulunan Şanlıurfa için çok ciddi seviyelerde olduğuna dikkat çeken ŞUTSO Başkan Yardımcısı Baysal, Suriye’nin Rakka vilayetinde proje aşamasında olan güneş enerjisi ile sulama çalışmasını önemsediklerini sözlerine ekledi.

 

TİCARETTEKİ İLİŞKİMİZ TARIMDA DA ARTACAKTIR

Toplantıda “Farklı ülkelerde olsak da sizlerle biz amca çocuklarıyız “diyen ŞUTSO başkan Yardımcısı Cem göncü ise Şanlıurfa’nın Atatürk Barajı ile sulu tarım alanları arttığını söyledi. Amca çocuklarının çeşitli alanlarda iş birliği yapmasını önemsediklerini dile getiren Göncü, “Suriye ile Türkiye arasında vizenin de kalkmasıyla ticaretimizde artmıştır. Daha da artacaktır. Ben inanıyorum ki bu ikili görüşmeler tarım alanındaki iş birliğimizi artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Toplantının ardından ŞUTSO Başkan Yardımcısı Osman Baysal ile Suriye’nin Rakka Vilayetinde tarım ve ziraattan sorumlu Necim El Mişrif, karşılıklı hediyeleştiler. www.sutso.org.tr / Ağustos 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR