Mısır nükleer santrale onay verdi

Mısır Cumhurbaşkanı, ülkede ilk nükleer santralin kurulması için onay verdi. Çevre örgütleri ise Mısır ın kararını kınıyor.

 

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Nükleer Enerji Konseyi üyeleri ile toplandı ve ardından nükleer santralin, Akdeniz kıyısındaki El Dabaa bölgesinde kurulması yönünde karar verdi. Mübarek in kararını, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Süleyman Avad açıkladı. Avad, "Santral, nükleer silah geliştirme amaçlı olmayacak, sadece ülkenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefleyecektir" ifadelerini kullandı.

 

Mısır ın ikinci büyük kenti olarak bilinen İskenderiye nin batısında yer alan El Dabaa da kurulması planlanan santralin, 2019 yılında üretime başlaması bekleniyor. Mısır Enerji Bakanı Hasan Yunus, santralın 3 milyar 100 milyon Avro ya (yaklaşık 5 milyar 900 milyon TL) mal olacağını bildirdi.

 

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace ise, Mısır ın kararına, "Ortadoğu ülkelerinin kirli, pahalı ve tehlikeli bir enerji sistemine geçmesi bölge için büyük bir tehdit oluşturacaktır" sözleriyle tepki gösterdi.

 

Kararı kınadıklarını duyuran Greenpeace, şu açıklamada bulundu: "Nükleer enerji, yenilenebilir enerjilerin gelişmesi ve iklimin korunmasının önünde de bir engel oluşturmaktadır. Hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmesi iklim değişikliği ile mücadele için gereklidir."

 

Dünyanın neresinde olursa olsun riskli ve pahalı bir enerji olan nükleere karşı mücadele veren çevreciler, Türkiye nin de nükleer planlarını rafa kaldırarak ve enerji devrimini hayata geçirerek bölgede liderlik yapmasını istiyorlar.

www.timeturk.com / 27 Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR