TANK YERİNE GAP-CAR

Harran Üniversitesi ve GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteği ile ilkkez Güneş enerjisi ile çalışan araç yapıldı.(Reşat Uzun un haberi) Geçtiğimiz ay İzmir de düzenlenen TÜBİTAK Formula -G Güneş arabaları yarışmalarında en iyi tasarım ödülüne layık gösterilen GAP -CAR isimli araç bugün basına tanıtıldı. 1978 yılında  dönemin  Hükümeti tarafından  Askeri Tank üretimi kurulması amaçıyla Şanlıurfa da kurulan Zirai aletler fabrikasında tank yerine Güneş enerji ile çalışan araç yapıldı.

 

510 cm boyunca 155 cm eninde olan GAP-CAR aracının yüzeyine 7m2 güneş enerjisi panelleri yerleştirildi. 3 tekerlekli 3.5 KW gücündeki elektrik motoruna sahip araç 4 ay süren bir periyotta imalatı gerçekleşti. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.dr. Bülent Yeşilata nın akademik danışmanlık yaptığı GAP-CAR takımında Yrd.Doç.dr. M.Azmi Aktacir, Makina Mühendisliği bölümü öğrencisi Tuna Gürcan ile 15 öğrenci görev aldı.

 

İzmir de düzenlenen Formula G-Güneş enerjili araçların yarışmalarında en iyi tasarım ödülünü alan GAP-CAR ın tanımımına Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sedrettin Karahocagil, GAP Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz ve Mühendislik Fakültesi  yetkilileri katıldılar. GAP Kalkınma İdaresinin sponsor olduğu GAP-CAR Güneşenerjili aracın tanımında oldukça heyecanlı olan Rektör Mutlu Şanlıurfa da Güneş enerji alanında yeni yatırımlar yapılıyor. Bu anlamda GAP Kalkınma İdaresinin desteği ile böylesine önemli bir başarıya imza attık dedi. GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sedrettin Karahocagil ise yaptığı konuşmada GAP Bölgesinde yenilenebilinir güneş enerjisi alanında yeni atılımlarımız olacak, bu konuda uluslar arası ve uzman ekiple bölgede yeni yatırmlara destek olacağız, bölgemizde 360 gün güneş var ve bizde bu alanda yeni yatırımlara açılacağız dedi.

 

Yaklaşık 100 bin TL ye mal olan GAP -CAR Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makima Bölümünde basına tanıtılrken Rektör Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu ve GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sedrettin Karahocagil tarafından kullanıldı. www.sanliurfa.com / 01.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR