İstanbul da otobüsler elektrikle çalışacak

Otomotiv pazarında kendine yer arayan elektrikli otomobiller, Ankara da masaya yatırıldı.

 

Elektrikli otomobil üretmeye hazırlanan şirketler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ndan (EPDK) fiyat tarifelerinin şimdiden belirlenmesini istedi. 2020 yılından itibaren Türkiye de üretilecek 1,5 milyon aracın en az yüzde 10 unun elektrik kullanacağını ifade eden sektör temsilcileri EPDK ya "Vergi politikalarıyla sektörü doğmadan öldürmeyin." mesajı verdi.

 

EPDK yetkilileriyle görüşen otomotiv sektörü temsilcileri, elektrikli otomobiller için şimdiden uygulanacak tarifeyi belirlemesini talep etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, otobüslerde elektrik kullanmayı planladıklarını söyleyerek EPDK dan altyapı desteği istedi. Toplantıda sunum yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin iştiraki olan İstanbul Enerji nin yetkilileri İstanbul da şehir içi ulaşımda kullanılan otobüslerde elektrikli sisteme geçmek istediklerini söyledi. Bu konuda çok uzun zamandır çalıştıklarını anlatan yetkililer, önümüzdeki aylarda mevcut otobüs gibi hizmet araçlarının yüzde kaçının elektriğe geçeceğine karar verileceğini ve bu yüzden Enerji Üst Kurulu ndan altyapı bilgisi istediklerini söyledi.

 

Toplantıda elektrikli araçlara yönelik EPDK mevzuatındaki boşluklar, muhtemel vergi politikası ve elektrikli araçların kullanımıyla artacak elektrik tüketim ihtiyacının karşılanması konuşuldu. 2012 yılından itibaren özellikle kamu ve filo araçlarında elektrik kullanımının yaygınlaşacağını ifade eden şirket temsilcileri, elektrikli araçların şarj edileceği tesislerde kullanılacak elektrik için EPDK dan tarife belirlenmesini istedi. Sektör temsilcileri EPDK yetkililerine "Enerji mevzuatında boşluklar, belirsizlikler var, araçların akülerini şarj edecek elektriği dağıtım şirketi mi yoksa perakende şirketi mi satacak, bunlara akaryakıt bayileri gibi lisans verecek misiniz?" gibi sorular yöneltti. "Sektör daha doğmadan ölmesin" diyen şirketler, elektrikli araçların devreye girmesiyle devletin azalacak vergileri elektriğe yapılacak ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düzenlemeleri ile karşılamamasını talep etti.

 

Elektrikli araçların Türkiye de kullanımına ilişkin projeksiyonu sunan özel sektör temsilcileri, 2011 yılı itibarıyla elektrikli araç üretimine başlanacağına vurgu yaparak şu bilgileri verdiler: "2015 yılı sonuna kadar Türkiye de 30 bine yakın elektrikli araç karayollarında olur. 2020 yılında Türkiye de yıllık üretilen 1,5 milyon aracın 150 binini elektrikli araçlar oluşturacak."

www.zaman.com.tr / 24.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR