Enerjide 6 milyar dolarlık yatırım atağı

Enerji sektöründe iyinin ötesinde çok güzel şeyler oluyor.

 

Görünen o ki, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören ülke tanımından sonra bu kez de bölgenin enerji "terminali" tanımlamasını kazanacağız. Atılan adımlar sonrası iki hatta üç tane petrol ve doğalgaz boru hattının taşıdığı petrol ve doğalgazı Asya dan Akdeniz e oradan da Avrupa ya ileteceğiz. Ayrıca Orta Doğu ya da uzanacağız. Bölgenin tam anlamıyla "enerji küpü" olacağız.

 

Ayrıca bu hatlardan, ihtiyacımız olan ham petrolü ve doğalgazı temin etmemiz konusu da bize çok önemli avantaj sağlayacak. Daha düşük fiyatla ithal edeceğiz ve kasamızdan daha az döviz çıkacak.

 

Bu durum bir başka olumlu hareketliliğe kapı açıyor. Bölgenin enerji odağı olmamız, enerji yatırımlarımızın artmasını da tetikliyor. Enerji üretim santrallerimizi artırıyoruz. Boru hatlarının sağlayacağı diğer bir fayda da bu oluyor. Yeni ve birbirini takip eden yatırımlar enerji açığımızı kapatıyor.

 

Enerji Bakanlığı nda bugün itibariyle 6 milyar dolarlık 4 ayrı yatırım paketi "olur" bekliyor. Özel sektörün yapacağı bu santrallerin toplam üretim gücü 2500 MW olmakta... İlk üçü doğalgaz santralı, biri de ithal kömür santralı olacak. Yakında "işe başla" talimatı verilecek. Yani dört ayrı yerde "enerji üretim tesisi yatırımı için şantiyeler" faaliyete geçecek. Bunları elbet başkaları da takip edecek. Başka doğalgaz, başka termik santralleri, başka hidroelektrik santralleri, başka rüzgar enerjisi santralleri ve en önemlisi de "nükleer" santraller devreye girecek ve girmesi gerekecek. Amaç geleceğin Türkiye sinde enerji açığı olmamasını sağlamak. Ömer Faruk GÜNEL / www.bugun.com.tr / 28.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR