Türkiye’nin Güneş Enerji Potansiyeli Çok Yüksek

Güneş enerijisi son yılların en çok dikkat çeken yenilenebilir enerji kaynağı oldu, Türkiye’nin bu enerji için potansiyelini biliyor musunuz?

 

Güneşin yaydığı enerji, güneş çekirdeğinde yer alan hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Dünya atmosferinin dışında güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve metrekarede 1,370 W değerindedir; ancak yeryüzünde atmosfer etkisi yüzünden metrekarede 0-1,100 W değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya’ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazla.

 

Avrupa çapında güneş enerjisi potansiyeli olarak, İspanya’dan sonra en yüksek değere sahip ülke ise Türkiye. Türkiye’nin yıllık ortalama güneş ışınımı kilometrekarede saat başına 1,311 kW, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2,640 saat kadar. Bu rakam günlük kilometrekarede saat başına 3.6 kW güce, günde yaklaşık 7.2 saat, toplamda ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmekte.

 

Türkiye’nin özellikle güney bölgeleri, dünyanın güneşlenme kuşağı adı verilen kesimde bulunuyor. Bu bölgede Güneş’den elektrik üretmek çok elverişli. Dünya’da, özellikle de Avrupa’da bu enerji potansiyeline denk düzeyde veya üzerine çıkabilecek az miktarda bölge var. Türkiye’nin bir diğer avantajı da, güneş tarlası kurulumu yapılabilecek geniş alanların bulunması. Türkiye’de gerekli yatırımların yapılması takdirde, bu teknolojiden ne kadar fazla yararlanacağı ortada. (KAYNAK: Solarfield.com.tr)

www.silikonvadisi.tv

19.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR