Otomotivin kalbi Bursa da attı

Bursa da düzenlenen Otomotiv Sektörü Genişletilmiş Türkiye İstişare Toplantısı nda sektörün bugünü ve geleceği tartışıldı.

 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantı Uludağ İhracatçı Birlikleri UİB Konferans Salonu nda gerçekleştirildi.

 

Toplantıya Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan, TOFAŞ CEO su Ali Pandır, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Üniversitesi Otomotiv Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Sanayi Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

Kırşehir de düzenlenen Ahilik Haftası nedeniyle toplantıya telekonferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de otomotiv sektörü ve geleceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Tofaş Ceo su Ali Pandır da programda otomotivin geleceği açısından izlenmesi gereken yolları ele aldı.

 

Toplantının açılış bölümünde konuşan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, özelikle son dönemlerde otomotiv sektöründeki olumlu gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi. Çepni, "Türkiye Otomotiv Sektöründe de öncü olma yolunda ilerliyor. Bu yüzden biz de tekrar tekrar Made İn Turkey zamanının geldiğini vurguluyoruz." dedi.

 

Otomotiv sektöründeki sıkıntıları masaya yatıracakları toplantıda, neler yapabilecekleri konusunda istişarede bulunacaklarını belirten MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da "Yaptığımız çalışmaları insanlarımızın istediği şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Türkiye deki gelişmeleri bütün dünya hayranlıkla izliyor. Daha da ilerleyen bir Türkiye için gençlerimize geleceğin sektörlerini anlatarak, geliştirilmesi konusunda da çalışmalar yapmamız gerekiyor. Lokomotif sektör olmak önemli ancak rakamları arttırmak daha da önemli." şeklinde konuştu.

 

HARPUT: KAPI ÇALDIĞIMIZ DÖNEMLER SONA ERDİ

Bursa yı otomotivde Türkiye nin başkenti olarak lanse eden Vali Şahabettin Harput ise otomotiv üretiminin yüzde 73 ünün Bursa da yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi. Harput, "Şehrimizin büyümesinde en önemli etkenlerden birisi de şüphesiz ki otomotiv sektörüdür. Sektörün temsilcileri sorunları dile getirmek için değil, çözüm önerilerini sunmak içi burada bir araya gelmektedir. Fransa, İngiltere, Almanya ve diğer ülkeler Bursa yla ilişkilerini geliştirmek için taleplerde bulunuyor. Bizim artık onları kapılarını çaldığımız dönem bitti." ifadelerini kullandı. Anadolu Otomotiv Teknik Lisesi nin Türkiye de bir ilk olduğunu vurgulayan Harput, bunların önemli kazanımlar olduğuna dikkat çekti.

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörünün büyümesi ve gelişmesi için yatırımcılara destek verilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Otomotiv endüstrisi strateji belgesinin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. Daralan iç pazarın otomotiv konusunda desteklenmesi ve konuyla ilgili teşvikler üretilmesi gerektiğini kaydeden Sabuncu, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Devlet politikaları otomotiv sektörünü cazip hale getirecek şekilde oluşturulmalıdır. İç pazar güçlendirilmeli ve araç üzerindeki vergi yükleri azaltılmalıdır. Çalışan araçlar için yenilenebilir enerji desteği sağlanmalıdır. İhracata yönelik rekabetçi bir kur politikası uygulanmalıdır. Türkiye büyümesini ihracata yönelik sürdürmelidir."

 

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Salih Sami Atılgan ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıda Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter ve Uludağ Üniversitesi Otomotiv Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen de sektörü geleceğe taşıyacak teknolojik gelişmelerle ilgili bilgiler verdi. Toplantının ardından konuşmacılara plaket takdim edildi. (CİHAN) 16 Ekim 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR