Bakan Yıldız, Global Enerji Derneği nce Sheraton Oteli nde düzenlenen Uluslararası Enerji Kongresi ne katıldı.

 

Enerji alanında, AB üyesi ülkelerin devlet politikası haline gelmiş yapılanmalarını Türkiye nin 8 yılda başardığını savunan Bakan Yıldız, enerji alanında dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

 

Dünyadaki kent nüfusunun her hafta 1 milyon arttığını ve dünya nüfusunun 5 te 1 nin hala enerjisiz olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, "Toplam 893 milyon nüfusa sahip olan sahra altı Afrika yı dikkate

aldığımızda, New York un 19.5 milyon nüfusuna denk enerji tüketiyorlar. Bu ne kadar bizi memnun eder ya da etmez ama böyle bir tablo var. Bu tablo karşısında bu dengesiz enerji yapılanmasının nasıl giderilebileceği konusunda uluslararası enerji ajanslarının çalışması gerek" dedi.

 

DÜNYADA 2.7 MİLYAR İNSAN TEZEK KULLANIYOR

Bakan Yıldız, dünyadaki enerji kullanımındaki dengesizliğini "Dünyada şu anda 2.7 milyar insan tezek kullanıyor" sözleriyle özetleyerek, "Günümüzü 2 asır geriden takip eden dünya nüfusunun yaklaşık 4 te 1 ine, hatta 3 te 1 ine karşılık gelen bir yapılanma var. O yüzden ülkemizde bu tür dengesizliklerin olmadığı temel yapılanmaya doğru gitmemiz lazım gelir diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

Bakan Yıldız, ülke enerji ihtiyacının yüzde 27 sini yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarından karşılandığına dikkati çekerek, bu rakamın en az yüzde 30 olması gerektiğini vurguladı.

 

KKTC ENERJİ BAKANI ATUN

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, KKTC de yenilebilir enerji konusunda önemli mesafeler aldıklarını söyledi. Güneş enerji santrali kurma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Atun, rüzgar enerji çiftliği kurulmasına ilişkin ihalenin de önümüzdeki süreçte yapılacağını kaydetti. KKTC nin 36 yıldır maruz kaldığı ambargoya rağmen ayakta kalmayı başardığını belirten Altun, "Burada Anavatan ın hakkını ödeyemeyiz. Biz Türkiye nin açtığı pencereden dünyaya entegre olmaya çalışıyoruz. Benim bulunduğum nesil ambargosuz bir yaşamı bilmemektir. Bu duruma, buradaki uluslararası katılımcıların dikkati çekmek istiyorum" diye konuştu.

 

Atun, Türkiye den KKTC ye denizaltından enerji hatları ile elektrik taşınmasına ilişkin projenin de, iki ülkeyi fiziki anlamda birbirine bağlayacağını vurgulayarak, elektriğin, Güney Kıbrıs ile barış çerçevesinde paylaşılabileceğini belirtti. Bakan Yıldız, konuşmaların ardından kongre ana sponsoruna plaket verdi. www.beyazgazete.com / 21.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR